Инспекция по труда-Варна: Това лято има сериозен недостиг на работници

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
12:59 / 31.05.2016
1257
Част от инспекционната дейност на Инспекцията по труда във Варна през летния туристически сезон е насочена най-вече към предприятията, които имат сезонен характер на дейност. Това заяви за "Фокус" директорът на Инспекцията по труда във Варна Иван Иванов. 

Той посочи още, че това са туристически, търговски и развлекателни обекти със сезонен характер. "Така че, респективно, ние от първи юни до края на август имаме традиционно наша областна кампания в такива обекти. Успоредно с това и в земеделието ще извършваме засилена контролна дейност по отношение на наемането на работниците. Дали те ще бъдат с постоянни или еднодневни трудови договори, това няма значение, но наличието на трудови договори ще е основния ни елемент в контролната ни дейност в отрасъл земеделие", каза още Иван Иванов. 

Той добави, че това лято за първи път от пет-шест години има видим недостиг на работници, но най-вероятно няма да има работодатели, поддали се на изкушението да наемат служители и непълнолетни лица без трудови договори. "Лично аз не го очаквам, тъй като санкциите за тези нарушения не са малки и практиката от последните три години показва, че драстично намаляха нарушенията, свързани с възникване на трудовото правоотношение, т. е. - с работата без трудов договор, констатирани в пъти по-малко през последните три години. 

Дано тази година тенденцията се запази, но ние без да извършим контролна дейност няма как да пророкуваме, затова сме контролен орган и ще осъществяваме ефективна контролна дейност, както в сезонните туристически обекти, така и в земеделието за да установим наличието на трудово правоотношение между лицата и работодателите", добави още Иван Иванов.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Внимание! Голям клон падна и затвори важен булевард във Варна
Ето кога пускат фонтаните във Варна
Кметът на Варна кани партии и коалиции. Вижте защо
Зам.-кмет на Варна разреши затлачен от години казус
Няма да повярвате какво открадна жена от Варненско
Великденско яйце радва варненци в Морската градина


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).