Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Инструктори от Варна бесни! Нямало кой да изпитва курсистите, чакали с месеци и забравяли наученото!
Автор: Пламена Николова 12:34 / 24.02.2017Коментари (3)13893
©
От Съюза на инструкторите във Варна настояват спешно да бъдат отпуснати поне две допълнителни бройки за изпитващи към ДАИ, за да бъде овладян хаоса с дългото чакане за изпит на курсистите, предаде репортер на Varna24.bg

Проблемът бе представен днес от Националния съюз на превозвачите и представителите на браншовата организация. Към този момент имало само 5 изпитващи във Варна, а през 2016 г. на изпит са минали 22 500 кандидат-шофьори в морския град. За сравнения беше даден Пловдив, където курсистите били само с 4000 повече, а изпитващите били 9. 

След въвеждането на новите правила за провеждането на изпитите в отделни кабинки, на един изпит във Варна в сградата на ДАИ можело да се явят до 12 човека, докато досега в залата за решаване на листовки влизали по 23-ма. Налагало се кандидат-шофьорите да чакат с месеци, докато им дойде реда да се явят на изпит за книжка. Това провокирало напрежение сред 42 фирми, които предлагат шофьорски курсове във Варна чии курсанти да се явят по-напред на изпит. Отделно от това младежите често забравяли наученото и губели уменията си докато чакат. 

Към момента всяка от фирмите, предлагащи обучение във Варна, има между 20 и 40 човека, които чакат за провеждане на изпит, сподели Маргарита Калинова от Съюза на инструкторите във Варна. Освен това през 2017 г. на задължителни изпити подлежали и таксиметровите шофьори, които са хиляди във Варна и се очаква това да нагнети допълнително напрежение с провеждането на изпитите. 

"Държавата заяви, че ще изпитва всички, но не се ангажира с разкриването на нови кабинети и нови бройки. Проблемът е социален. От глоби и такси годишно се събират над 250 млн.лв., а няма пари за кабинети и щат", коментира Максим Петков от Националният съюз на превозвачите във Варна.

Затова от бранша настояват да бъдат отпуснати на граждански договор поне още две бройки на изпитващи, а кабинетът на ДАИ да функционира и в съботните дни, когато се налага. 

Инструктори припомниха, че според нормативните разпоредби през 2006 г. например курсистите е трябвало задължително да се явят на изпит в срок до 5 дни след приключване на обучението си, а изпитващите обикаляли по фирмите и там провеждали изпитите си. Това правило е вече отменено и хаосът в системата е пълен, гневят се хората от бранша.

Те очакват скоро страната ни да развие и кандидат-шофьорски туризъм, тъй като у нас обучението било най-евтино в Европа. Докато в България срещу 650 лв. можеш да станеш шофьор, по света взимането на книжка струвало около 2000 лв. За пример беше дадена Норвегия, където курсът струвал 10 000 лв., а обучението траяло една година.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
То пък едни инструктори сте и вие, вижда се какви ги творите
0
 
 
И аз съм бесен на инструкторите,толкова учат курсистите,че след 10 дена вече всичко са забравили,а кой носи отговорност за тия "джигити" които след като си "вземат" изпита излизат да карат,а нищо не знаят.Инструкторите нарушават всички правила за движение учейки младите шофьори,тръгнете след някоя учебна кола и ще се обедите що за инструктори са се появили,те са бетер бакшишите,спират където си искат и където им е удобно,а на правилата майната им.....!!!!
0
 
 
Курсистите забравяли наученото... Ето,затова ще има катастрофи,писна ми от некадърниците на пътя
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Матури 2023 г.
Лято 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: