Инструктори от Варна бесни! Нямало кой да изпитва курсистите, чакали с месеци и забравяли наученото!

Автор: Пламена Николова
Коментари (3)
12:34 / 24.02.2017
14056
От Съюза на инструкторите във Варна настояват спешно да бъдат отпуснати поне две допълнителни бройки за изпитващи към ДАИ, за да бъде овладян хаоса с дългото чакане за изпит на курсистите, предаде репортер на Varna24.bg

Проблемът бе представен днес от Националния съюз на превозвачите и представителите на браншовата организация. Към този момент имало само 5 изпитващи във Варна, а през 2016 г. на изпит са минали 22 500 кандидат-шофьори в морския град. За сравнения беше даден Пловдив, където курсистите били само с 4000 повече, а изпитващите били 9. 

След въвеждането на новите правила за провеждането на изпитите в отделни кабинки, на един изпит във Варна в сградата на ДАИ можело да се явят до 12 човека, докато досега в залата за решаване на листовки влизали по 23-ма. Налагало се кандидат-шофьорите да чакат с месеци, докато им дойде реда да се явят на изпит за книжка. Това провокирало напрежение сред 42 фирми, които предлагат шофьорски курсове във Варна чии курсанти да се явят по-напред на изпит. Отделно от това младежите често забравяли наученото и губели уменията си докато чакат. 

Към момента всяка от фирмите, предлагащи обучение във Варна, има между 20 и 40 човека, които чакат за провеждане на изпит, сподели Маргарита Калинова от Съюза на инструкторите във Варна. Освен това през 2017 г. на задължителни изпити подлежали и таксиметровите шофьори, които са хиляди във Варна и се очаква това да нагнети допълнително напрежение с провеждането на изпитите. 

"Държавата заяви, че ще изпитва всички, но не се ангажира с разкриването на нови кабинети и нови бройки. Проблемът е социален. От глоби и такси годишно се събират над 250 млн.лв., а няма пари за кабинети и щат", коментира Максим Петков от Националният съюз на превозвачите във Варна.

Затова от бранша настояват да бъдат отпуснати на граждански договор поне още две бройки на изпитващи, а кабинетът на ДАИ да функционира и в съботните дни, когато се налага. 

Инструктори припомниха, че според нормативните разпоредби през 2006 г. например курсистите е трябвало задължително да се явят на изпит в срок до 5 дни след приключване на обучението си, а изпитващите обикаляли по фирмите и там провеждали изпитите си. Това правило е вече отменено и хаосът в системата е пълен, гневят се хората от бранша.

Те очакват скоро страната ни да развие и кандидат-шофьорски туризъм, тъй като у нас обучението било най-евтино в Европа. Докато в България срещу 650 лв. можеш да станеш шофьор, по света взимането на книжка струвало около 2000 лв. За пример беше дадена Норвегия, където курсът струвал 10 000 лв., а обучението траяло една година.

Виж коментарите (3)
Още новини от Новини от Варна:
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).