Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Интересна "Родителска среща" за безопасно онлайн общуване ще се проведе във Варна
Автор: Екип на Varna24.bg 08:00 / 12.11.2019Коментари (0)2211
©
Ралица Михайлова е част от екипа на Асоциация "Родители“ и експерт към Националния център за безопасен интернет. Тя се занимава с разработването на материали и ресурси за деца, учители и родители и участва в провеждането на обучения, които насърчават развиването на дигитално-медийната грамотност сред децата и грижещите се за тях възрастни и професионалисти.

Ралица ни споделя има ли правилен метод, чрез който родителят да насочи детското любопитство в правилната посока, възможно ли е прекарването на твърде много време в интернет да окаже негативно влияние върху общуването на децата и какъв е подходът от родител към дете при съмнение за "кибертормоз“.

Ралица ще бъде лектор на специалната "Родителска среща“, организирана от Теленор на 17 ноември в гр. Варна. По време на събитието, родители и експерти от Центъра за безопасен интернет, Асоциация "Родители“ и Теленор ще обсъждат какви са заплахите в онлайн общуването, за какво децата използват социалните мрежи и други горещите въпроси, които вълнуват всеки родител.

- На каква възраст е удачно родителите да въведат децата си в дигиталния свят и как е редно да подходят към тях? Какво е важно да знаят родителите, преди да предоставят съгласието си децата им да използват интернет?

– Няма универсална възраст, която да е подходяща за всички деца, защото всяко дете се развива със свой собствен темп. Този избор до голяма степен зависи от родителите и тяхното разбиране за редно и нередно. Това, което е добре те да знаят, е, че децата, особено по-малките, нямат необходимите умения, чрез които да направят сърфирането си онлайн напълно безопасно. Затова ролята на родителите е много важна – да се интересуват какво прави детето им онлайн, да го подкрепят и да прекарват и времето пред екрана заедно.

- Редно ли е родителите да информират децата си за тежките последствия, които невнимателното използване на интернет и социалните мрежи могат да причинят?

– Разговорът за рисковете в интернет е много важен и дали децата ще чуят това, което родителите им казват, зависи от самите родители. Обикновено сплашването, назидателното говорене и пълната забрана за използване на дигиталните технологии не вършат добра работа, тъй като децата са много любопитни и лесно намират начини да си набавят информацията, която им е нужна. В такива случаи е добре родителите да се интересуват от дигиталния живот на своите деца – напр. "Кое е любимото ти приложение? Какво в него ти харесва? Как управляваш профила си? Могат ли всички да виждат информацията, която споделяш? Какво можеш да направиш, за да се забавляваш, но и да си в безопасност?“ Ако до децата и родителите достигне новина или случка на познат например за проблем в интернет, родителите могат да я използват като повод за разговор.

- Как трябва да подходи родителят към детето си, ако има съмнение, че то е жертва на "кибертормоз“? Има ли правилен метод, който да следва родителят, за да може детето да сподели с него, при наличието на проблем?

– Ако детето е в подобна ситуация, важно е родителят да помни, че вероятно то преминава през много и различни емоции – срам, гняв, тъга... Затова е важно родителят да бъде възможно най-подкрепящ, разбиращ и да овладее своите емоции, за да може детето да е спокойно. Откритият разговор, в който родителят изслушва детето, отново е сред най-добрите подходи. Ако причината се корени в училище, родителят може да потърси съдействие от класния ръководител например. В случай на онлайн тормоз родителите могат да потърсят съвет и на Консултативната линия за онлайн безопасност на тел. 124 123 (15 ст. за целия разговор) или чрез безплатния чат на www.safenet.bg

- Как родителите да научат децата си да бъдат по-внимателни с информацията, която предоставят и откриват в интернет?

– Личният пример тук също е много важен. Чрез него родителите могат да научат децата си как да направят профилите си в социалните мрежи по-сигурни, каква информация могат да споделят и за коя е добре да помислят предварително. Интернет е пълен и с фалшива информация, затова родителите могат да предложат на децата си няколко стратегии, чрез които да отличават вярната от невярната информация – проверка в няколко независими източника, проверка на датата на публиакцията, кой е авторът, допитване до експерт в съответната област.

- Възможно ли е прекарването на твърде много време в социалните мрежи да окаже негативно влияние, върху социализацията и общуването на децата? Можете ли да дадете съвет на родителите, как да се справят с подобен проблем?

– По-голямата част от времето в интернет децата прекрарват в общуване с приятели – в различни приложения, игри и т.н. Факт е обаче, че прекомерното стоене пред екрана в някакъв момент може да "ограби“ естественото общуване очи в очи. Затова е добре в ежедневието си детето да има разнообразие от дейности и баланс между времето онлайн и офлайн. Така то ще открива нови и нови неща, които са му интересни, а родителят ще бъде по-спокоен. Добре е родителите да помнят, че ако детето прекарва твърде много време в интернет и отказва да се занимава с други дейности, то е възможно то да изпитва някакви трудности – да се тревожи да общува с връстниците си, да е неуверено и т.н. Ако проблемът се задълбочава, родителите могат да потърсят подкрепата на специалист.

- Има ли правилен подход, чрез който родителите да насочат детското любопитство в правилната посока? Как да помогнат на детето да извлече максимума от безграничната информация, която му предлага интернет?

– Качествено прекараното време заедно в семейството е ключово за това децата да растат щастливи и да изградят добра връзка със своите родители. Използването на дигитални устройства също може да бъде смислено занимание, ако родителят е въвлечен – играене на игри, използване на образователни приложения, гледане на видеа. По този начин той може да изгради умения, от които детето се нуждае, за да може да се възползва от възможностите, които интернет пространството предлага, като същевременно се предпазва от рисковете.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
Лоша инфраструктура във Варна
Влизането на България в Шенген
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: