Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Интернет навлиза в "Максуда", имейли от там задръстват социалните
Автор: Екип Varna24.bg 14:58 / 19.03.2012Коментари (1)1312
© Impact Press Group
Интернет технологиите са на път да навлязат и в най- дълбоките дерби във Варна - ромския квартал Максуда. В бъдеще обитателите на района около стара гара започват по-често да си общуват в интернет. Това ще се налага на безработните от квартала, както и на всички останали варненци, регистрирани в Бюрата по труда. Новата идея е за улеснение на безработните в страната. Така на хората, останали без работа, няма да им се налага всеки месец да се редят на опашки пред Бюрата по труда, за да се подписват. Те ще имат възможността да поддържат регистрацията си като всеки 30 дни изпращат имейли или факсове до социалните.

Друг начин е писмо по пощата с обратна разписка. Всички безработни обаче ще трябва да попълват декларации по образец, които трябва да бъдат скрепени с електронен подпис. Безработните, които не го притежават ще да съберат пари и да инвестират. Разбира се, остава и варианта за лично явяване на подпис. Тези промени са заложени в правилника за прилагане на Закона за насърчаване на заетостта. Към момента документа е качен в портала за обществени консултации на Министерски съвет и ще бъде свален на 23 март. Скоро след това трябва да бъде подложен на гласуване. Четири са заложените акценти в закона. Те касаят облекчаване на условията на които трябва да отговаря работодателя при кандидатстване и ползване на насърчителните мерки за разкриване на работни места. Останалите са за облекчаване на процедурата за поддържане на регистрацията на безработните лица в дирекциите "Бюро по труда", както и изменение в процедурата за избор на обучаващи институции за обучение на възрастни и професионално ориентиране.

От Агенцията по заетостта във Варна отказаха коментар като ни насочиха да се обърнем към главната им дирекция, тъй като промените касаели облекчения на процедурата за регистрация на безработни в цялата страна, а не само във Варна. Проектът за промени в правилника за прилагане на Закона за насърчаване на заетостта е депозиран за разглеждане в Министерски съвет от ресорния министър Тотю Младенов. "Предоставя се възможност на безработните лицата да потвърждават статуса си и да поддържат регистрацията си не само на място в дирекциите "Бюро по труда" при среща с трудов посредник, но и с декларация по образец, изпратена с препоръчано писмо с обратна разписка, по факс или по електронен път при условията и по реда на Закона за електронния документ и електронния подпис при спазване на срока за уведомяване", пише министър Младенов.

"На този файтон не искаме да се возим. Иман от тези европейски новости. Интернети, факсове, електронни подписи. Та ние сме безработни от къде да ги вземе тези пари, за да се модернизираме", ядосва се безработна, чакаща в Бюрато по труда във Варна, намиращо се на ул. "Шипка". Жената поиска да остане анонимна. Подобно мнение изказа и безработната Мария, също наредила се на опашката. Тя обаче не чакаше, за да се подпише, а да се регистрира. Мария от години е безработна. През цялото време се опитвала сама да си намери работа, без да разчита на институциите. Накрая решила да се регистрира и да чака предложения за осигуряване на заетост или поне участие в някакви програми и проекти.

Източник: в. Черно море








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
На свинче-звънче и на циганин-електронен подпис...кусур му е!! Първо да пратят децата на училище, а не пред храмовете и по улиците на просия!!!
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Пожар гори в сградата на Община Кресна
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Парламентарни избори 2024
Специализирани полицейски операции в страната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: