Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Инж. Коста Стоянов от "Възраждане": Кметът на Варна лъже за Аспарухов мост
Автор: Екип Varna24.bg 16:23 / 10.05.2023Коментари (4)7766
©
Инж. Коста Стоянов коментира излязлата вчера информация, че кметът на Варна е коментирал казуса с Аспарухов мост, чийто ремонт е правен последно в края на 90-те години на миналия век и се нуждае от спешни ремонтни дейности.

"Коментарът на настоящия градоначалник на  Варна е  абсурден, ще го цитирам: "някой си претопля едни определени манджи, когато замирише на избори“ и "продължава някакъв лов на балъци“. Кметът твърди, че след направата на ремонт на някои от съоръженията по време на управлението на ГЕРБ през 2020 година е имало "ясен ангажимент през 2021 година ремонтът да продължи, само че след серията от избори никой не се е сетил за тази тема. Ние от "Възраждане“ разполагаме с писмо от АПИ с изходящ номер от 17.05.2021 г., в което агенцията приканва общината да подпише споразумение за съвместно финансиране на обекта.

В писмото е записано, че "ремонтните дейности ще започнат след подписване на споразумителен протокол за съвместно финансиране на обект: Ремонт на път I-9 Варна – Бургас, Аспарухов мост – мост 9“, като се очаква решение на общината относно поемане на ангажимент по ремонта на лявата конзола на мост 9. В писмото е записано също, че тъй като Аспарухов мост се намира в урбанизираната територия на град Варна, съгласно Закона за пътищата и Правилника за неговото прилагане, АПИ и община Варна следва съвместно по взаимна договореност да осъществяват дейностите по ремонта на съоръжението. Кметът или е забравил за това писмо, или лъже откровено.“, коментира  инж. Коста Стоянов.

Твърденията на кмета на Варна са, че като наближат избори Аспаруховият мост е първа тема, с която всички кандидат-депутати си правили кампанията с ремонта на моста, а след това, като минали изборите през 2021 г., темата приключила и досега, т.е. 2 години и половина, мостът бил здрав! Сега отново идвали избори и някой се опитвал отново да претопли темата, а никой не си бил мръднал пръста! Никой нищо не бил направил! Нямали една хартийка!  

"Интересно, според кмета кой трябва нещо да направи, ако не той? Кой е по-заинтересован да направи необходимото и да бъде инициативен, ако не общината! Да не би кметът да се надява някой друг да му свърши работата? Ако е така, защо въобще заема тази длъжност? За нас темата за Аспарухов мост не е била само предизборна. Напротив. На 23 декември 2022 година по време на 48 Народно събрание народните представители от "Възраждане“ зададохме въпрос на министъра на регионалното развитие относно необходимостта от основен ремонт на Аспаруховия мост – град Варна. По това време избори нямаше! В отговора си министърът заявява, че "ремонтни дейности следва да започнат след подписване на споразумителен протокол за съвместно финансиране на обекта по отношение на тротоарните конзоли, пешеходните парапети, контактната мрежа на тролейбусите, осветлението и панорамни площадки на съоръженията между АПИ и община Варна“, тъй като Аспаруховият мост е част от републикански път I-9 и попада изцяло в урбанизираната територия на град Варна, а съгласно чл. 30, ал. 4 от Закона за пътищата изграждането, ремонтът и поддържането на подземните съоръжения, тротоарите, велосипедните алеи, паркингите, пешеходните подлези, осветлението и крайпътното озеленяване по републиканските пътища в границите на урбанизираните територии се организират от съответната община.

Министърът ни увери, че се очаква обектът да бъде предвиден в инвестиционната програма на АПИ за 2023 г. за проектиране и последващо строителство. По наше искане министерството да бъде активната страна, тъй като явно общината няма намерение да бъде, министърът ни увери, че ще направи всичко възможно да се подпишат определени споразумителни протоколи, за да може включително да направят и задания за проектиране, в които, естествено, община Варна участва, защото това е част от урбанизираната територия.

Ако зависи от Министерството на регионалното управление и благоустройството (МРРБ), които ни уверяват в отговора си, че ще  бъдат активни, така че да може наистина, поне в този период, да направят задание и да възложат проектиране, защото очевидно за Аспарухов мост много се налага основен ремонт. Поради тази причина сега продължаваме темата с моста. Сега, когато отново не се намираме в предизборна кампания!

Ние сме загрижени за състоянието на моста и в тази връзка изпращаме писмо – искане до МРРБ и до община Варна за провеждане на среща и подписване на споразумение за съвместно финансиране проектирането и ремонта.

"Интересно, според кмета кой трябва нещо да направи, ако не той? Кой е по-заинтересован да направи необходимото и да бъде инициативен, ако не общината! Да не би кметът да се надява някой друг да му свърши работата? Ако е така, защо въобще заема тази длъжност?

За нас темата за Аспарухов мост не е била само предизборна. Напротив. На 23 декември 2022 година по време на 48 Народно събрание народните представители от "Възраждане“ зададохме въпрос на министъра на регионалното развитие относно необходимостта от основен ремонт на Аспаруховия мост – град Варна. По това време избори нямаше!

В отговора си министърът заявява, че "ремонтни дейности следва да започнат след подписване на споразумителен протокол за съвместно финансиране на обекта по отношение на тротоарните конзоли, пешеходните парапети, контактната мрежа на тролейбусите, осветлението и панорамни площадки на съоръженията между АПИ и община Варна“, тъй като Аспаруховият мост е част от републикански път I-9 и попада изцяло в урбанизираната територия на град Варна, а съгласно чл. 30, ал. 4 от Закона за пътищата изграждането, ремонтът и поддържането на подземните съоръжения, тротоарите, велосипедните алеи, паркингите, пешеходните подлези, осветлението и крайпътното озеленяване по републиканските пътища в границите на урбанизираните територии се организират от съответната община. Министърът ни увери, че се очаква обектът да бъде предвиден в инвестиционната програма на АПИ за 2023 г. за проектиране и последващо строителство. По наше искане министерството да бъде активната страна, тъй като явно общината няма намерение да бъде, министърът ни увери, че ще направи всичко възможно да се подпишат определени споразумителни протоколи, за да може включително да направят и задания за проектиране, в които, естествено, община Варна участва, защото това е част от урбанизираната територия.

Ако зависи от Министерството на регионалното управление и благоустройството (МРРБ), които ни уверяват в отговора си, че ще  бъдат активни, така че да може наистина, поне в този период, да направят задание и да възложат проектиране, защото очевидно за Аспарухов мост много се налага основен ремонт. Поради тази причина сега продължаваме темата с моста. Сега, когато отново не се намираме в предизборна кампания! Ние сме загрижени за състоянието на моста и в тази връзка изпращаме писмо – искане до МРРБ и до община Варна за провеждане на среща и подписване на споразумение за съвместно финансиране проектирането и ремонта на Аспарухов мост.

Призоваваме кметът в края на четиригодишния си мандат да прояви отговорност и да подпише споразумението. За така належащия ремонт е нужен подписът на кмета на ГЕРБ, който варненци очакват от години.“, каза още инж. Коста Стоянов.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 13.05.2023 г.
0
 
 
Аха,министерството на Шишката ще бъдат "активни",друг път.Значи Аспаруховия мост е част от републикански път,но минавайки през урбанизирана територия ставал частично " обшински" .Е по голяма глупост не бях чувал.Прехвърляне на топката.Затова хората предпочитат през Провадия и Айтоския проход до Бургас защото пътя е по добър и добре, че го ремонтираха преди години.
Aнонимен
на 13.05.2023 г.
0
 
 
Сори,но парапети,осветление и подобни не е съществен ремонт ,а декорация.Аспаруховия мост има проблеми в конструктивната част,нужно е укрепване.А министерството само е прехвърлило топката на АПИ ,които почти фалираха от разни министри и на Община Варна която не е в добро финансово състояние.
Aнонимен
на 11.05.2023 г.
0
 
 
АКО СИ МИСЛИТЕ ЕДИН АСФАЛТ Е РЕМОНТ СЕ ЛЪЖЕТЕ . КАТО СТАНЕ КАТО В ИТАЛИЯ СЪС ЖЕРТВИ И ЩЕ СЕ ПОЧНЕ ЕДНО ОПРАВДАНИЕ И КРИЕНЕ ЗАД ДРУГИТЕ . САМО ЯКО ГЕПЕНЕ В ТАЯ ВАРНА. ГРАДИНКИ ПЛОЩАДКИ ПАРКИНГИ СИНИ ЗОНИ УЖАС .
Aнонимен
на 10.05.2023 г.
0
 
 
Какъв ремонт през 1076г.??? Ами че той тогава е бил открит! Или уважаемият "писател" не прави разлика между "построен" и"ремонтиран"??? А между "написал" и "преписал" прави ли разлика?
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Световна черна хроника
Поскъпване на хранителните продукти
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: