Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Искаме да строим кораби за Русия
Автор: Екип Varna24.bg 11:02 / 06.10.2009Коментари (0)710
© Varna24.bg
Родните корабостроители се надяват да им бъде възложено изпълнението на част от руската държавна програма за обновление на флота. Тя беше анонсирана официално от все още президента на Русия Владимир Путин преди 3 години. "До момента сме провели 4 срещи в тази насока с руската страна. Всички разговори завършват обаче с уточнението, че е необходимо междуправителствено решение, за да стартира проектът", каза председателят на Българската асоциация на корабостроителите Светлин Стоянов. Той добави, че разчетите сочат, че в нашите заводи могат да се строят поне по 10-15 малки и средни кораби на година. Предварителната рамка на цялата програма е 1400 плавателни съда, които трябва да бъдат построени до 2020 г. Руснаците обаче не разполагат с достатъчен капацитет, за да направят всички в собствените си корабостроителници. Преди броени дни асоциацията е получила уверение от Министерство на транспорта, че ще бъде направен опит за разговори с руската страна в тази насока.

Това е монета, която може да се ползва и в преговорите ни с Русия за енергийните проекти, коментира Стоянов. Може да се изтъргува подкрепата на България срещу ангажимента на руснаците да правят корабите си у нас, смята той.

С близо 30-40 на сто е спаднал оборотът в корабостроенето и кораборемонта в последната година, спрямо същия период на предходната. Като цяло липсват нови поръчки, както и финансиране за тях, посочи Стоянов. В България засега заводите разчитат на изпълнението на сключени в предходни години договори, добави той. Председателят на асоциацията на корабостроителите обаче побърза да допълни, че браншът е определен като приоритетен в плановете на Европейския съюз и винаги ще бъде стимулиран от него.

Според Стоянов именно сега е моментът корабособствениците да закупуват изгодно нови плавателни съдове. Своето дъно са достигнали всички производствени суровини. По-евтини кораби можели да се намерят само в китайските корабостроителници, но там влаганото оборудване не отговаряло на европейските норми.

Стоянов обаче отбеляза, че все още като сериозен проблем стои финансирането. Всички банки спряха да отпускат кредити за строителството на кораби. В тази връзки е инициативата на асоциацията на корабостроителите за създаването на гаранционен фонд. "Ние не искаме свежи пари, това е дългосрочна програма, каквато има във всички страни. Технологията на корабостроенето е такава, че средствата се усвояват поетапно за срок от 4-5 години". Това каза председателят на асоциацията по отношение на коментарите, че в период на криза тези пари няма откъде да се намерят.

Източник: в. "Позвънете новини"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Природни стихии
Наводнения 2024
Лято 2024
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: