Искат погребалните бюра далеч от жилищните блокове

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (19)
13:30 / 20.12.2010
4968
Да се преправи общинската наредба за провеждане на търговска дейност и да се въведе задължително отстояние на погребални бюра от жилищни сгради. За това настоява група варненци, които от няколко месеца се опитват да накарат институциите да затворят погребалната агенция, която се намира под прозорците им. Исканията им пред председателя на Общинския съвет във Варна Николай Апостолов представи един от потърпевшите Румен Рафайлов. Дъщеря ми спи на метри от ковчези, възмущава се мъжът. Той разказа, че на улицата, на която живее - "Любен Каравелов", нова фирма за траурни услуги тормози всичките му съседи. Мострената зала на агенцията се намирала точно срещу жилището на Рафайлов. По думите му собствениците на агенцията сложили и незаконен светещ надпис, който се отразява точно в стаята на малката му дъщеричка. Момиченцето не можело да спи, защото на прозореца си виждало светещата реклама на траурната фирма. Проверка на общината показала, че рекламата в действителност е незаконна. Администрацията е задължила собствениците да демонтират доброволно таблото до края на годината. Те вече го сторили, но вместо да го махнат от обекта, го подпрели на земята до витрината и го насочили да свети точно в прозореца на Рафайлов, твърди той.

Обитателите на близките кооперации пък честичко ставали свидетели на това как катафалка спирала пред агенцията и разтоварвали ковчези, черни кръстове и възпоменателни венци. Това стресирало всички, не само децата.

Според варненеца абсурдното в цялата ситуация е и това, че непосредствено до погребалното бюро се намирала месерница. В аптеката отсреща пък децата вече питали за хапчета против некромания. На целия ред имало само магазини за хранителни стоки и заведения за хранене, а на съседната пресечка се намирало и училище. С надежда да се спасят от траурната агенция обителите на съседните сгради пуснали жалби и искания за проверки до Регионалната дирекция "Национален строителен контрол", Пожарната, районното кметство и голяма община. За момента имали резултат единствено от проверката на общинската администрация. Според Рафайлов тя е показно за това как чиновниците не вършат работата си и правят инспекции само проформа. От отдела на Стойчо Бакалов "Опазване и осигуряване на обществения ред" установили, че нарушение няма и хората не би трябвало да са обезпокоени от дейността на траурната агенция. Помещението се ползвало единствено за мострена зала и офис.

Рафайлов заяви, че според него всички траурни агенции трябва да се намират до гробищата, а не да са пръснати из града. Той възропта, че общината не е реагирала достатъчно адекватно, когато е дала разрешение за строителство на мола до централните гробища, и по този начин е изгонила погребалните бюра от най-подхождащото им място.

След малко повече проучвания той и съседите му установили, че никъде - нито в закон, нито в наредба, съществува някаква регламентация за отстоянията, на които трябва да се намират траурните агенции. Рафайлов напомни, че такива са въведени за магазинчетата за продажба на алкохол и цигари и по техен аналог може да се въведе изискване и за фирмите, предлагащи погребални услуги. Всички щяло да се реши само с внасянето на допълнителни 2 изречения в текстовете на общинската наредба.

"Ще запозная съветниците с предложението, но не мога да ви обещая решение. Каквото решат те, след като обсъдят въпроса, това ще е", заяви председателят на местния парламент Николай Апостолов. Той посъветва още Румен Рафайлов да потърси подкрепа от всички лидери на групи в Общинския съвет, както и да не пропуска възможността да защити предложението си, ако бъде поканен на заседание на някоя от комисиите.

Източник: в. Черно море


Виж коментарите (19)
Още новини от Новини от Варна:
Във Варна: Военноморските сили почетоха паметта на загиналите за ...
Кметът на Варна: Театралният фестивал "Варненско лято" утвърждава...
Кметът Коцев почете Христо Ботев и загиналите за свободата на Бъл...
Навръх Деня на детето полицията във Варна организира хайка за неп...
Министърът на културата: Фестивалът "Варненско лято" е гордост за...
Във Варна ще бъде отново много топло през деня, следобед обаче ще...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).