Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Искат погребалните бюра далеч от жилищните блокове
Автор: Екип Varna24.bg 13:30 / 20.12.2010Коментари (19)4951
© Varna24.bg
Да се преправи общинската наредба за провеждане на търговска дейност и да се въведе задължително отстояние на погребални бюра от жилищни сгради. За това настоява група варненци, които от няколко месеца се опитват да накарат институциите да затворят погребалната агенция, която се намира под прозорците им. Исканията им пред председателя на Общинския съвет във Варна Николай Апостолов представи един от потърпевшите Румен Рафайлов. Дъщеря ми спи на метри от ковчези, възмущава се мъжът. Той разказа, че на улицата, на която живее - "Любен Каравелов", нова фирма за траурни услуги тормози всичките му съседи. Мострената зала на агенцията се намирала точно срещу жилището на Рафайлов. По думите му собствениците на агенцията сложили и незаконен светещ надпис, който се отразява точно в стаята на малката му дъщеричка. Момиченцето не можело да спи, защото на прозореца си виждало светещата реклама на траурната фирма. Проверка на общината показала, че рекламата в действителност е незаконна. Администрацията е задължила собствениците да демонтират доброволно таблото до края на годината. Те вече го сторили, но вместо да го махнат от обекта, го подпрели на земята до витрината и го насочили да свети точно в прозореца на Рафайлов, твърди той.

Обитателите на близките кооперации пък честичко ставали свидетели на това как катафалка спирала пред агенцията и разтоварвали ковчези, черни кръстове и възпоменателни венци. Това стресирало всички, не само децата.

Според варненеца абсурдното в цялата ситуация е и това, че непосредствено до погребалното бюро се намирала месерница. В аптеката отсреща пък децата вече питали за хапчета против некромания. На целия ред имало само магазини за хранителни стоки и заведения за хранене, а на съседната пресечка се намирало и училище. С надежда да се спасят от траурната агенция обителите на съседните сгради пуснали жалби и искания за проверки до Регионалната дирекция "Национален строителен контрол", Пожарната, районното кметство и голяма община. За момента имали резултат единствено от проверката на общинската администрация. Според Рафайлов тя е показно за това как чиновниците не вършат работата си и правят инспекции само проформа. От отдела на Стойчо Бакалов "Опазване и осигуряване на обществения ред" установили, че нарушение няма и хората не би трябвало да са обезпокоени от дейността на траурната агенция. Помещението се ползвало единствено за мострена зала и офис.

Рафайлов заяви, че според него всички траурни агенции трябва да се намират до гробищата, а не да са пръснати из града. Той възропта, че общината не е реагирала достатъчно адекватно, когато е дала разрешение за строителство на мола до централните гробища, и по този начин е изгонила погребалните бюра от най-подхождащото им място.

След малко повече проучвания той и съседите му установили, че никъде - нито в закон, нито в наредба, съществува някаква регламентация за отстоянията, на които трябва да се намират траурните агенции. Рафайлов напомни, че такива са въведени за магазинчетата за продажба на алкохол и цигари и по техен аналог може да се въведе изискване и за фирмите, предлагащи погребални услуги. Всички щяло да се реши само с внасянето на допълнителни 2 изречения в текстовете на общинската наредба.

"Ще запозная съветниците с предложението, но не мога да ви обещая решение. Каквото решат те, след като обсъдят въпроса, това ще е", заяви председателят на местния парламент Николай Апостолов. Той посъветва още Румен Рафайлов да потърси подкрепа от всички лидери на групи в Общинския съвет, както и да не пропуска възможността да защити предложението си, ако бъде поканен на заседание на някоя от комисиите.

Източник: в. Черно море









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Valentina Hristova Vasileva-ly
премахни филтъра

0
 
 
ЕЕЕЕЕЕ ЦИГАНИ АМА ВНОСНИ...ХАХАХАХ...АБЕ ДА ТИ КАЖА КАТО САМ В ИСПАНИЯ СЕ ВЪЗМУщАВАМ НА ИСПАНЦИ И КАТО САМ В БГ НА БЪЛГАРИТЕ....АМА НАшО СИ Е МАНГАЛСКА РАБОТА...ДЕТО КАЗВА ЕДИН ПРИЯТЕЛ.....СЛИЗАМ НА ЛЕТИщЕ СОФИЯ И КАТО ВИДЯ МАЗНЯ МАНГАЛ ДА БЪРКА В КАЗАНА ...ХУБАВО МИ СТАВА....ХАХАХАХ
0
 
 
ТОВА С БЪЛХАТА МЕ РАЗСМЯ...СЕГА ДА КАЖА ....ЧЕ МНОГО ХОРА В ИСПАНИЯТА КАЗВАТ НА България/ЦИГАНИЯ.....ЗАЩО ЛИИИИИ.....ПРИМЕР НОМЕР ЕДНО МОЛЯ....
0
 
 
това обаче само в бг......аз живея в барселона и си паркирам колата на гробището и до гробището на 200 метра има парк...с деца....и детска площатка . гробището не е място -грозно като в бг....ами е като парк ...там си разхождам кучето..и има футболно игрище....за кво ми говорите вие кви 300 метра кви глупости....кой век сме бе хораааа...духове ли виждате в тез погребални бюра ...
0
 
 
е кво пречат????духово ли има там кво....пффффф хамави хора
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Матури 2024 г.
Конфликт Израел-Газа
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: