Искат повече пари за логопедична помощ

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
14:36 / 30.10.2009
2636
Повече пари в бюджета на Република България за 2010 година за логопедична помощ поискаха лекари от цялата страна, водени от варненския Логопедичен център. Това става в отворено писмо, изпратено до Президента на Република България Георги Първанов, министър-председателя Бойко Борисов, председателя на народното събрание Цецка Цачева, председателя на комисията по образование към НС, СБУ към КНСБ, КТ Подкрепа чрез синдикат образование и Българските медии. В проектобюджета са заделени "до 0.5%" от средствата за образование за логопедична помощ, които се определят като "срамни". Публикуваме цялото писмо:

Проектобюджет 2010 е вече факт. Всеки гражданин на Република България има възможност да се запознае с него. Ако реши да го направи ще открие отново онези СРАМНИ "до 0,5%" от средствата за образование, заделени „ЩЕДРО" от българското правителство за финансирането на логопедичната помощ в България. Тази логопедична помощ през настоящата 2009г. отбеляза своята 55 годишнина, факт, с който България може само да се гордее.

Но през изминаващата 2009г. логопедичната помощ в България беше поставена на истинско изпитание. Бюджет 2009г. премахна финансирането й чрез единен разходен стандарт (ЕРС) и определи като допълнителни компоненти във формулата средства до 0,5% за финансиране на логопедичните кабинети.

Общинският Логопедичен център във Варна беше дофинансиран от Община Варна почти на 100%, което позволи на варненските логопеди, в една нормална работна среда, да помогнат на над 800 деца и ученици с комуникативни нарушения да ги преодолеят и успешно да продължат своята социализация и реализация. Логопедичен център в София,в който през учебната 2008/2009 г работи с 2070 деца, получи държавна субсидия, която позволи центърът да работи през цялата година.

Но последствията за повечето логопедични кабинети в страната бяха отрицателни.През м.март - април 2009г. бяха закрити логопедичните кабинети в Шумен, Ямбол, Бургас и др.градове в страната. Голяма част от логопедите бяха в неплатен летен отпуск поради недостиг на финансови средства за дофинансиране дейността на логопедичните кабинети.

А статистиката е все по-тревожна. През последните няколко години се наблюдава непрекъснато увеличаване % на децата и учениците с тежка речева патология. При ежегодното есенно изследване на речта на децата и учениците(15.09 - 30.09) логопедите от гр.Варна откриха над 18% с различни комуникативни нарушения от всички изследвани. За София-град този % е 21,5%. Тежките комуникативни нарушения съставляват 5,8% за Варна и 9,5% за София - град.

По данни на Националното сдружение на логопедите в България от тази година между 95 000 и 100 000 са децата и учениците в България, които се нуждаят от логопедична помощ, като между 35 000 и 40 000 са с тежки комуникативни нарушения.

Учебната 2009/10г. Логопедичен център - Варна започна със 724 деца и ученици, като 48,2% от тях са с тежки нарушения( заекване, недоразвита реч, трудности в овладяването на процесите четене и писане,множествени нарушения). Много често тези нарушения се манифестират на фона на една хиперактивност с дефицит на внимание, което води до специфични нарушения в способностите за учене. За Логопедичен център - София % на тези тежки комуникатвни нарушения е 71,3%.

На фона на тази изключително тревожна статистика българското правителство предоставя на логопедичната помощ до 0,5% от средствата за образование. Този факт отново ще доведе да закриване на логопедични кабинети в страната и съответно до лишаване стотици български деца и ученици от квалифицирана логопедична помощ.

Нужно е да припомним, че България е ратифицирала редица международни спогодби, с което е поела ангажимента да осигури правото на всяко българско дете на равен достъп до качествено образование. В случая страната нарушава:

- чл. 5, чл. 6,т.2, чл. 23, т. 1 и 2, чл. 28, т.1, чл. 29, т. 1а от Конвенция за правата на детето/ 1989г., ООН
- чл. 20, т.1, чл. 24, т. 1 и 2, чл. 26 от Харта за правата на човека
- чл. 21, т.1, чл. 24, т.1 от Харта за основните права на Европейския съюз /2008г.
- чл. 3, т.4 и 9, чл. 5 и чл. 10 от Закон за закрила на детето/2000г.

Недостатъчното финансиране на логопедичните кабинети и центрове със сигурност нарушава признатото за фундаментално човешко право, заложено и в Конституцията на Република България, за осигуряването на включваща среда като основа за достъп до образование и предоставянето на условия и индивидуални мерки за подкрепа, които да посрещнат нуждите на всички ученици, независимо от тяхното местоживеене и социално положение.

Уважаеми Господа, дебатирайки Проектобюджет 2010, апелираме за Вашите отговорност и ангажираност към децата и учениците на България, които, не по своя воля, се нуждаят от квалифицирана безплатна логопедична помощ и имат законното право да я получат.

Като страна членка на ЕС, България не може да си позволи да пренебрегва тези деца и да ги обрече на тотална десоциализация и дезинтеграция.

Уважаеми Господа, имаме ясното съзнание за трудностите, пред които е изправена страната в периода на световна икономическа криза. Но също така сме убедени, че децата и учениците на България с комуникативни нарушения имат право да получат безплатна качествена логопедична помощ.

Вярваме, че Вие осъзнавате сериозността на проблема и настояваме логопедичната помощ в България да се финансира чрез единен разходен стандарт. Прилагаме към настоящото Отворено писмо Становището на Националното сдружение на логопедите в България, което е внесено в МОМН на 28.07.2009г.и подкрепено от логопедите от редица градове на България.

Като Ви пожелаваме спорна работа през следвашите няколко седмици, оставаме с твърдата убеденост, че няма да допуснете ЛОГОПЕДИЧНАТА ПОМОЩ В БЪЛГАРИЯ ДА БЪДЕ ЛУКС ЗА ОНЕЗИ, КОИТО СЕ НУЖДАЯТ ОТ НЕЯ!


ОТ:
Логопедичен център - Варна
Логопедичен център - София
Национално сдружение на логопедите в България
Логопеди от Шумен,Ямбол,Бургас, Сливен, Благовеград, Смолян, Нова Загора, Старa Загора, Казанлък, Габрово , Тетевен, Свищов, Разград , Добрич , Търговище и други градове.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Секира! 80 лева струва телешката пържола от 200 гр. на Морската г...
Това е Ицо Бозавия, който загина при инцидента с Кирил Петков и ж...
Кирил Петков след катастрофата: Возих се на задната седалка в кол...
ОДМВР-Варна: Неправилна маневра и отнето предимство са причините ...
Пиарът на "Промяната" качи страшна снимка от мелето край Аксаково...
Пренасочват движението в посока Варна заради катастрофата с кола ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).