Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Искат пълна ревизия на обществените поръчки
Автор: Екип Varna24.bg 09:25 / 26.08.2009Коментари (0)1032
© Varna24.bg
Съветници искат да бъде извършена пълна ревизия на обществените поръчки в община Варна. Още от началото на новия политически сезон групата на Атака в местния парламент ще депозира искане за ревизия на всички обществени поръчки и цялата проекто-стойностна документация. Това заяви общинският лидер на националистическата партия и бивш зам.-председател на Общинския съвет Цвета Георгиева.

Потърсен за коментар, кметът на общината Кирил Йорданов не възрази срещу идеята на Георгиева. Той обаче припомни, че в общината има неписано правило при обявяването на всяка обществена поръчка, за участие в комисиите по оценка да се канят поне двама общински съветници. Градоначалникът уточни, че те се подбират от председателя на ОбС Борислав Гуцанов, до който се пращало уведомително писмо. „Хубаво е съветниците да искат ревизия на обществените поръчки, но така ще трябва да прегледат и своята работа в комисиите", смята Йорданов. Той добави, че неведнъж се е налагало да пращат по няколко писма на избран съветник, за да го приканят да се яви на заседание на комисията. Не били рядкост и случаите, в които се проваляли събирания заради неявяване на избрани съветници.

Според лидерката на Атака най-много пари изчезват от общинския бюджет посредством изпълнението на инфраструктурни проекти. „Ремонтът пред жп гарата „глътна" 2,5 млн. лв., а там са изхарчени максимум 1 - 1,5 млн. лв.", смята Георгиева. Пресен пример за прахосването на общински средства бил и реконструкцията на плувния комплекс „Приморски". „Хората със 7 млн. строят летище, а ние построихме една локва", коментира настоящият депутат от Атака.

Кметът отхвърли и обвиненията за „надуване" на цените на избраните изпълнители. По думите му те се формират в конкуретна среда, когато кандидатите подават офертите си, а не се определя от администрацията. Ниската цена пък съответно имала и най-голяма тежест при избора на изпълнител за общинските поръчки.

Предложението на доскорошната председателка на групата на Атака в ОбС намери широка подкрепа сред голяма част от общинските съветници.

Зад предложението застана и бившият финанст №1 на общината Димо Стоев. "Едно е сигурно - че кметът прави каквото си иска без да се съобразява, нито с решенията на Общинския съвет, нито с параметрите на бюджета", твърди Стоев. Той е напълно убеден, че има големи разминавания, между гласуваното от Общинския съвет и разходваното от кметската администрация. Според него в момента бюджетът за 2009 г. покрива разходи извършени от общината през изминалата 2008 г. Това е напълно недопустимо, даже и противозаконно, смята финансистът.

"Атака има пълното основание да депозира подобно искане". Това коментира от своя страна лидерът на "Нашият град" Неделчо Михайлов. Той не се ангажира да заяви подкрепа от страна на парламентарната група на движението, преди да обсъди въпроса с колегите си.

Веселин Марешки отбеляза, че неговите хора в Общинския съвет ще подкрепят подобно предложение. Аз лично нямам данни за нарушения при обществените поръчки, но най-хубавото нещо е проверката, коментира лидерът на една от големите групи в местния парламент.

Пълна ревизия на обществените поръчки поиска и представителят на ДСБ в местната власт и бивш председател на Общинския съвет Стилиян Севастиянов. Напълно споделям мнението, изказано от Атака и ако има депозирано подобно предложение смятам, че нашата група ще го подкрепи, коментира той.

Източник: в. "Позвънете"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Световна черна хроника
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: