Испанският национален балет ще танцува фламенко във Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
13:07 / 03.05.2017
1469
На 14 юни варненската публика ще може да се наслади на страстно фламенко, звуци на кастанети и пищни костюми в спектакъла на Националния балет на Испания. Представлението ще е в Двореца на културата и спорта, като билетите са вече в продажба.

Балетът на Испания ще представи пред варненската публика четири различни постановки в един спектакъл. За първи път на българска сцена, в рамките на тазгодишното си турне, испанците ще танцуват "Болеро" по музика на Равел, "Ritmos", "Soleá del Mantón" и "Alento" по хореографията на Алберто Лорка, Бланка Дел Рей, Рафаел Агилар и Антонио Нахаро - артистичен директор на балета.

На сцената ще излязат 50 от най-елитните световни танцьори на фламенко в акомпанимент на жива музика, звуци на кастанети и синкопирано пляскане. Тя ще бъде покрита със специален дървен под, за да могат звуковете на токовете да се чуват по-добре.

В България трупата пристига с 12-тонен ТИР, пренасящ декори, сценични костюми, уникални рокли на балерините и специални обувки за танци, като води със себе си и екип от 25 души, които се грижат за цялостната визия на спектаклите.

Националният балет на Испания е създадена преди 39 години от Министерството на културата с мисията да съхранява испанския танц и да го представя пред света не само в традиционните му форми, но и в модерните му превъплъщения. Танцът "Фламенко" е обявен за ценност на човечеството и е под закрилата на ЮНЕСКО. 

"Има много балети, но Испанският национален балет е единствен по рода си. Ние сме единствените, които танцуват испански танци и фламенко. И трябва да го покажем на света", казва Антонио Нахаро - творческият директор на трупата. "Испанският танц е енергия и целта ми е да докоснем душата на българската публика", допълва световноизвестният хореограф.

Освен фламенкото испанският балет пази традициите и на "зарзуелата" и на грациозния "ескуела болера", които по произпод са френски и италиански танци, но преобразени през 18-ти в испански стил.

Билети се продават на касата на ДКС Варна.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).