Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Историята на Сава от Варна, който пребори заразата, но загуби майка си и брат си
Автор: Екип Varna24.bg 19:39 / 11.12.2020Коментари (2)3132
© БНТ
Сава Велчев, по-големият син на известния варненски адвокат Пламен Велчев, за когото скоро се събираше плазма, се прибра при семейството си. Трагедията във фамилията обаче е голяма, защото COVID-19 отне живота на майка му и по-малкия му брат през ноември в рамките на 6 дни. Пред Dir.bg той разказа за битката си с болестта.

- Г-н Велчев, вече се прибрахте при семейството си, след като преборихте коронавируса в доста тежка форма. Как се чувствате?

- Здравейте! Да, вече съм при семейството си. С всеки изминал ден се чувствам по-добре.

- Разкажете за цялото протичане на болестта при вас. Знаете ли как се заразихте?

- Не мога да кажа от къде съм се заразил. На работното си място сме спазвали всички предписания на здравните власти (маски, дистанция, дезинфекция и т.н.). В магазините по същия начин сме спазвали всички мерки. Другите членове на семейството ми (съпругата и децата ми) не са болни. Майка ми, баща ми и брат ми също спазваха всички противоепидемиологични мерки. Майка ми доста се страхуваше от болестта и се пазеше, рядко излизаше от дома. Баща ми е адвокат и професията му е свързана със срещи с хора, но и той се пазеше. Брат ми живееше отделно, но, доколкото сме говорили, и той се е пазеше.

- Какви бяха първите симптоми и имате ли придружаващи заболявания?

- При мен болестта се разви по следния начин - висока температура - до 39.7 градуса. Направих си PCR тест и резултатът беше положителен за CoVID-19. След ден се появи и задух. Направих си рентгенова снимка - оказа се, че имам двустранна пневмония. Тогава потърсих помощ в лечебно заведение. Нямам придружаващи заболявания.

- Кога усетихте, че трябва да влезете в болница? Какво се случи там?

- След като усетих, че имам задух, разбрах, че нещата отиват на зле и затова се обърнах към лечебно заведение. След приемането ми в болницата ми направиха изследвания и започнаха да ме лекуват  - през целия си престой бях на кислород. С всеки изминал ден се чувствах по-добре, но след поредните изследвания, които ми направиха, лекарите прецениха, че ще имам нужда от вливане на плазма.

- Ден след ден борба с вируса. Какви мисли минават през главата на човек в подобни моменти?

- За кончината на брат ми разбрах на 2-3 ден от престоя си в болницата. За 6 дни загубих половината си семейство. В този момент се почувствах смазан. Но след няколко часа в мъка и размисли си помислих, че и мен може да ме повали. Разплаках се и си казах, че заради децата, съпругата ми и баща ми няма да се предам.

- Баща ви написа пост под формата на зов за помощ в социалните мрежи, които предизвика много положителни реакции. В крайна сметка дарената плазма ли ви помогна най-много?

- В кампанията за търсене на плазма за мен се включиха много хора. Съпругата и баща ми бяха първите с призив към обществото. Чрез споделяне в социалните мрежи се включиха много от приятелите на брат ми, мои колеги, познати и непознати. В кампанията се включиха и телевизии, интернет издания на вестници, информационни сайтове. Новината се разнесе мълниеносно. Не очаквах да се получи толкова бързо. Благодаря на всички, които помогнаха това да се случи. Мисля, че за по-малко от ден имаше вече дарители - до колкото знам от цяла България - София, Пловдив, Бургас, Велико Търново и други градове. Не мога да кажа дали плазмата е помогнала най-много, това могат да кажат само лекуващите лекари, но според мен доста помогна за лечението ми - поне такава беше нагласата ми заради мен, заради семейството ми и заради всички хора откликнали да помогнат.

- Как опазихте семейството - съпругата и децата си, чисто здравословно и психически?

- Чисто здравословно - още от начало с повишаването на температурата ми се изолирах в една от стаите. За мен се грижеше само съпругата ми. След това отидох и си направих PCR тест и като се прибрах продължих с изолацията. На следващия ден разбрах, че съм положителен за CoVID-19. Това стресна всички ни - все пак всеки ден слушаме и четем колко са заразените, колко за тежките случаи, колко са починалите и колко са оздравелите. Първоначално си помислих, че и аз съм вече част от тази статистика, но след секунда си казах, че аз ще съм от оздравелите. След влизането ми в болницата постоянно държах връзка със семейството ми, роднини и приятели, които всеки ден ме окуражаваха.

- Как го изживяха те всичко това, което ви се случва?

- С всеки разговор усещах тяхната тревога и ги успокоявах, че съм в добри ръце и щом съм под наблюдение съм наполовина излекуван. Трудно им е било. Децата ми са малки и не осъзнават какво се е случило - единият ми син е ученик, а другият е в детската градина. Сега с това on-line обучение трябва да се обърне малко повече внимание на децата. Съпругата ми се грижеше освен за децата и за мен. Със сигурност й е било доста тежко, но тя е силна жена и се е справила отлично.

- Съболезнования за кончината на майка ви и брат ви? При тях как започнаха нещата?

- Не мога да кажа как се е развила болестта при майка ми и брат ми, тъй като не живеем заедно. Всеки ден се чувах с майка ми. Тя ме успокояваше, че е добре и ще се справи, но усещах уплахата й. Тя беше диабетичка и се страхуваше, понеже е в рисковата група. И въпреки всичките мерки, които вземаше - маски, ръкавици, дезинфектанти, дистанция, пак коварният вирус успя да я хване.

За брат ми също не мога да кажа как се е развила болестта, тъй като той живееше отделно от родителите ни. Той бе млад, енергичен и изключително отдаден на професията си IT специалист. Той също спазваше всички препоръки на здравните власти. Не мога да кажа той от къде го е прихванал.

- Направихте призив за даряване на плазма. Какво искате да кажете на хората сега...

- Призивът ми е към всички преболедували: Помогнете на хората в нужда. След като имате шанса да преболедувате тази коварна болест, помогнете на други да я преболедуват. Аз при първа възможност ще отида да даря плазма - нека да минат 40 дни от заразяването ми и да съм здрав.

Нека да покажем, че сме ЧОВЕЦИ и да помагаме на нуждаещите се в тези тежки времена.

Само да вметна, моят брат Герман 16 пъти е дарявал кръв. В последния ни разговор си говорихме да минем по-бързо през това и да даряваме плазма, за да могат повече хора да се излекуват.

Накрая искам да пореден път да БЛАГОДАРЯ на съпругата ми Ралица, на баща ми Пламен, както и на всички приятели, познати и непознати, които помогнаха и се молеха за моето здраве, да се върна при семейството си.

Искам също да БЛАГОДАРЯ на лекарите, сестрите и санитарите на УМБАЛ "Св. Марина" - Варна, които се грижеха за мен, докато бях болен. Това са хора професионалисти, които всекидневно с риск за собствения си живот и този на семействата си, помагат на толкова много хора да се излекуват от коварния вирус, а и не само от него.

Благодаря на всички Ви.

Поклон пред Вас и Вашето дело.



Още по темата: общо новини по темата: 14895
28.03.2024 »
28.03.2024 »
26.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
22.03.2024 »
предишна страница [ 1/2483 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: