Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Историята на неосъществената "синя зона" във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 16:00 / 21.05.2012Коментари (6)6878
© Varna24.bg
Въвеждането на "синя зона" във Варна през уикенда отново се отложи, което не е прецедент, но никога досега проектът не е бил толкова близо до реализацията си, колкото допреди намесата на премиера Бойко Борисов. Именно след среща с него кметът Кирил Йорданов и областният управител Данчо Симеонов обявиха, че паркирането в центъра на морската столица ще продължи да бъде безплатно. Нещо, на което през последните 4 години все нещо пречеше да бъде променено.

Случаят "синя зона" във Варна започва през месец юни 2008 г., припомня Дарик. Тогава зам.-кметът по транспорта Свилен Крайчев обявява, че му е възложено изготвянето на идеен проект за създаването на първите райони за платено кратковременно паркиране. За тази цел са заделени 300 000 лв. от бюджета, като обявените намерения са до половин или до една календарна година да започне събирането на такси в районите около Община Варна, Централна поща, Стоматологията, Археологическия музей и Драматичния театър "Стоян Бъчваров". Местната администрация обявява и размера на сумите за престой и цената за абонамент в "сините зони", които следващият месец биват одобрени от Общинския съвет.

Обявена е поръчка за проектиране на зоните за кратковременно паркиране, а немската компания "Сименс" доставя автоматите, които са монтирани на различни от определените първоначално райони - това са улиците "Преслав", "Русе", "Цар Асен" и Чаталджа". На тях са разчертани общо около 190 места, платеното паркиране на които е обявено, че се въвежда от есента на 2009 г. Срокът обаче отново бива пропуснат.

В края на същата година общинските съветници гласуват размера на санкциите за неправилно паркиране в посочените зони. Решението за т. нар. глоба "скоба" не бива оповестено публично 14 дена преди приемането си, което дава повод на областния управител Данчо Симеонов да го обжалва пред съда. Процедурата забавя въвеждането на платеното паркиране, но въпреки това през април 2010 г. е увеличен щатът на общинското предприятие "Управление на национални програми и проекти", което ще събира таксите. Неговият шеф Стоян Аргиров обявява нов срок, в който паркинг автоматите ще работят - месец май 2010-та. И този срок е пропуснат, като оправданието е подадената жалба в съда. По нея варненските магистрати се произнасят през октомври 2010 г., отменяйки решението за глоба "скоба". Без одобрена наказателна такса е невъзможно да бъдат въведени първите "сини зони" и предложението за санкции отново бива гласувано от местния парламент през април 2011 г. След неговото приемане зоните обаче не заработват веднага.

По същото време местният парламент гласува и наредба за организация на движението в община Варна, която предвижда 24 000 места от идеалния и широк център да попаднат в "синя зона". Това става броени месеци преди местните избори, по време на кампанията за които един понеделник хиляди варненци намират на предните стъкла на автомобилите си брошури с пълна информация за обхвата и условията на "синята зона". Тъй като кметът Кирил Йорданов е в отпуск, неговите заместници Коста Базитов и Веселин Петров свикват пресконференция и определят акцията като "груба фалшификация" и "провокация", отричайки зад нея да стоят Общината или Общинският съвет.

Темата за "сините зони" е забравена през следващите месеци, докато през март 2012 г. зоните за кратковременно паркиране заработват най-накрая - близо четири години след замислянето си. Седмица по-късно пък от общинското дружество "Паркинги и гаражи" обявяват, че от 1 юни платеното паркиране се въвежда и за още 1100 места в центъра на Варна. Обхватът на "синята зона" странно съвпада с този от разпространената по време на предизборната кампания брошура, която тогава е наречена "фалшификация".

След като са анонсирани сроковете, започва разчертаването на местата, събирането на лични данни и абонаментни такси от живущите в центъра на Варна. Един от последните, който научава за случващото се, е кметът Кирил Йорданов. Ден след пускането в експлоатация на "синята зона" на 15 май, той заявява пред журналисти, че е разбрал за това, едва след като то е станало факт. Градоначалникът изтъква още, че дружеството "Паркинги и гаражи", което ще управлява зоната, е на подчинение на Общинския съвет.

Самото дружеството е създадено с решение на местния парламент през февруари 2008 г. - няколко месеца преди да бъде обявено предстоящото проектиране на първите "сини зони" и няколко години преди да бъде приета наредбата за платено паркиране на 24 000 места в идеалния и широк център на Варна. След гласуването на документа през пролетта на 2011 г. се оказва, че общинската фирма "Паркинги и гаражи" заедно с частната "Център за мобилност" са станали съдружници в "Транспортен център за мобилност" АД. Именно това дружество щеше да събира таксите от "синята зона".

След като тя просъществува по-малко от седмица, в която работеше безплатно, нейното въвеждане отново се отлага. Този път заради премиера Бойко Борисов, след среща с когото кметът Кирил Йорданов и областният управител Данчо Симеонов обявиха, че нещата си остават по старому.




Още по темата: общо новини по темата: 227
30.11.2023 »
28.11.2023 »
14.03.2023 »
22.07.2022 »
01.07.2022 »
28.06.2022 »
предишна страница [ 1/38 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
на Киро Дупката му бе нардено да "отложи лапането от синята зона"
0
 
 
Поредната пародия на иначе прекрасния град Варна!
0
 
 
Една тъжна история за неосъществените милиони на "Паркинги и гаражи"
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Август 2019 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Катастрофи в България
План за възстановяване и устойчивост на България
49-ото Народно събрание
Стрелба в Москва
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: