Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Исус "възкръсва" във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 15:19 / 15.04.2014Коментари (0)981
©
За пръв път във Варна и за трети път в България през 2014 г. се поставя рокоперата «Исус Христос суперзвезда» по музика на Андрю Лойд Уебър и текст на Тим Райс. Световноизвестната творба, белязала поколението на хипитата от 70-те години на миналия век, съчетава различни стилове, като фънк джаз, суинг, рок, рагтайм, неравноделни ритми, оригинална религиозна музика и всички те се развиват съвсем свободно в оперен контекст. Действието на рокоперата следва приблизително каноничното евангелие за последните седмици от живота на Исус, като започва с пристигането на Исус и неговите последователи в Йерусалим и завършва с разпъването му на кръст. Вече години наред образът на Спасителя не слиза от екрана и сцената. Навярно защото човечеството винаги се е нуждаело от Исус, а и днес продължава да се нуждае от него. Това особено остро се усеща в преломни и критични моменти, във времена разделни, когато вярата и човещината са поставени на изпитание. За да дойдат след това като наша утеха словата за Възкресението и надеждата, че преживяното ще доведе до осъзнаване да бъдем по-добри, по-свободни и вероятно по-щастливи.

За първи път знаменитата творба е поставена на сцената на ДМБЦ "Стефан Македонски" през 2002 г. под режисурата на проф. Светозар Донев. Спектакълът се играе в две версии - на български и английски език, като в английската версия участва звездното трио Калки, Звезди от "Ахат" и Наско от "БТР". През 2010 г. ДМБЦ "Стефан Македонски" поставя нова версия под режисурата на Бойко Илиев, която впоследствие се играе и в Зала 1 на НДК.

Най-новият проект на «Исус Христос суперзвезда», който подкрепя кандидатурата на Варна за европейска столица на културата през 2019 г., се реализира от постановъчен екип с именити творци, като режисьор отново е проф. Светозар Донев. На диригентския пулт застава Юли Дамянов, декорите са дело на Иван Токаджиев, костюмите на Ася Стоименова, хореографията на Анна Донева.

След концертното изпълнение на рокоперата на 19 декември 2013 г., варненската публика ще види и премиерните спектакли на сценичната версия на 15 и 17 април 2014 г. Премиерният спектакъл на 17 април е на Велики четвъртък преди Великден. Младият певец Нейчо Петров-Реджи, който се представи много добре в концертното изпълнение м.г., ще изпълни отново ролята на Исус Христос на 15 април, а на 17 април ще аплодираме Костадин Георгиев-Калки - първия български Исус Христос от идването на "Jesus Christ Superstar" в България през 2002 г., изпълнител на ролята и във втората, а сега и в третата постановка.

Останалите главни персонажи във варненската постановка ще представят водещите солисти на ДМБЦ "Стефан Македонски" Александър Мутафчийски (Пилат Понтийски, Цар Ирод) и Георги Ханджиев (Юда Искариотски, Симон Зилота) и на Държавна опера Варна - Силвия Ангелова (Мария Магдалена, 15 април), Даниела Димова (Мария Магдалена, 17 април), Свилен Николов, Пламен Димитров, Вяра Железова, Людмил Петров (Каяфа, Петър), Владислав Владимиров (Аннас Бен Сет) и др. В спектакъла участват около 100 души от екипа на ТМПЦ - Държавна опера Варна - симфоничен оркестър, хор с диригент Стефан Бояджиев и балет.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Обвинения срещу кмета на Община Дупница
Евровизия 2024
Енергийна криза
Бюджет 2024
Детето на Явор Божанков простреля друго в крака
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: