Италиански хирурзи обучаваха онлайн как се прави операция на раменна става

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
14:50 / 23.10.2015
1203
Уникалана за България операция на раменна става бе извършена днес във Варна, предаде репортер на Varna24.bg. 

65-годишна жителка на морския град имаше шанса да бъде първата, която ще се сдобие безплатно с двуполюсната раменна протеза, изработена от метал и полиетилен. До момента във варненската болница са правени само операции на тазобедрена става, която се поема от здравната каса. 

Операцията на раменна става струва между 6 и 8 хил.лв., което я прави труднодостъпна за пациентите и не се поема от здравната каса, коментираха специалистите.

Тежката операция бе излъчвана на живо през "Google - Italia" в цял свят, от операционната зала на варненската болница "Св. Анна" . Интервенцията послужи за нагледно обучение на бъдещи и настоящи хирурзи, събрани в учебния център на Медицински университет - Пловдив в рамките на провеждащия се там по същото време международен учебен курс по ортопедична анатомия.

Именно затова операцията продължи повече от два часа и половина, при необходими около час и половина, уточни д-р Николай Коларов, който бе част от екипа.

Оперативната интервенция извърши д-р Луиджи Фантазия - водещ специалист в ендопротезирането на раменна става, заедно с екип от университетската клиника по ортопедия и травматология във варненската болница - доц. д-р Руслан Попстефанов, ръководител на Катедра "Ортопедия и травматология", д-р Ивайло Митковски и д-р Николай Коларов - асистенти към катедрата.

Според хирурзите протезата може да бъде вечна, ако не се натоварва драстично. При този род стави има възможност при изтриване да бъдат подменени само износените елементи. Според д-р Коларов при добра рехабилитация пациентката ще се възстанови в рамките на няколко седмици.

Проф. Луиджи Фантазия уточни, че подобни операции са рутинни в Италия. При тях предстои да се извърши операция на лакътна и глезенна става, работи се и по методи за подмяна на прешлени. Професорът допълни, че за разлика от България, Италия отделя най-много средства за здравеопазване и пенсионно осигуряване.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Изчезна известен журналист във Варна. Търсят го
Проблем: Положиха асфалт на мястото на смъртоносната катастрофа с...
Много плажове във Варна може да останат неохраняеми, каква е прич...
Апелативният съд гледа мярката на тъщата на Пейо Пеев
Ремонт на тръбата за Варна спира движението в ключов участък на А...
Супер новина за всички малчугани във Варна!


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).