Италиански специалисти ще ни помагат при работа с бежанци и емигранти

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
13:23 / 25.04.2014
1192
Марика Ливио - дипломиран психолог, експерт по въпросите на работа в мултикултурна среда, е предложила своята помощ при работа с бежанци и емигранти. Това е станало на среща на специалистката преди дни във Варненския затвор, съобщи днес Ивелина Кръстева на заключителната пресконференция по проект "Социалният Кооператив - добри практики и възможности за интеграция на маргиналните групи".

В продължение на три дни експерти от Италия бяха у нас, за да консултират своите колеги - представители на общински структури, неправителствени организации и фирми, относно желанието им да създадат структури, чиято дейност и организация, съвпада с тази на социалните кооперативи на Апенините. Посетени бяха:ЦДГ 8 "Христо Ботев" - асоцииран партньор по проекта; Фондация "Карин дом" и Център за деца със специални нужди; Варненски затвор; Социално предприятие към Съюза на слепите и глухите - "Тих труд"; Школа "Клас"; Фондация "Фамилна зона" и "Фамилен център"; Основно училище "Отец Паисий"; Фондация "Европа"; Фабрика за производство на хляб и хлебни изделия"; Парк - музей "Владислав Варненчик" и школата за работа с деца, ученици и млади хора, създадена към него; Сдружение "Наш свят" и др., обясни Ивелина Кръстева, която е координатор по проекта.

Посещенията бяха част от дейностите по проекта и включваха запознаване на колегите от Италия с организацията, условията и дневния режим на работа в различните български фирми и сдружения. Идеята бе да се създадат добри контакти с цел бъдещо партньорство по проекти. Говори се и за възможности за по-пълноценно използване на формите на публично-частното партньорство с оглед задоволяване на повече потребности на обществото, свързани с отглеждането, възпитанието и обучението на деца на възраст от 3 до 7 години; специализирана работа с деца със специални нужди и работа с деца - билингви; деца на имигранти и бежанци; работа с лица, излежаващи присъда или интегриращи се в обществото след престой в място за лишаване от свобода и др.
Водещата организация по проекта "Социалният Кооператив - добри практики и възможности за интеграция на маргиналните групи" есдружение "Форум гражданско общество"- Варна, а партньор - Социален Кооператив,"QuestaGenerazione" Комо, Италия.

Проектът стартира на 1 юни миналата година и ще приключи на 31 май 2014. Общият размер на средствата е 192 760.40 лева., допълни на пресконференцията днес Борислав Френчев, ръководител на проекта. Целта е популяризирането на дейността на Социалния Кооператив у нас, обмяната на опит в областта на обучението на обучители в социалната сфера с водещи сродни неправителствени организации от страните членки на ЕС, изграждането на мрежа за обмен на информация, технологии и човешки ресурси и др. Целевата група по проекта са лица, работещи в сферата на социалните и образователни дейности - експерти и специалисти по въпросите на превенцията, интеграцията, интеркултурния диалог, управители на неправителствени организации, занимаващи се с въпросите на младите хора, интеграцията и социалното включване на територията на Република България и Италия. Това са представители на НПО, бизнеса, образователни институции, Бюра по труда и общински структури от администрациите в общините на територията на Република България и Италия - 50 лица, бе съобщено на заключителната пресконференция днес във Варна.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).