Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Иван Кьосев представя "Късни стихове"
Автор: Екип Varna24.bg 09:28 / 26.05.2022Коментари (0)878
©
Иван Кьосев - един варненец, признат популяризатор на френската култура, ще представи свои поетични текстове на 26 май в Градската художествена галерия “Борис Георгиев" - Варна. Разнолика творческа личност, той е сред уважаваните български преводачи от френски, пише проза и поезия, а и рисува.

Новата му книга - стихосбирката "Късни стихове", е своеобразна жизнена равносметка, съставена от шест цикъла: "Сезони", "Морето и брегът", "Родина", "Поезията и Париж", "В търсене на изгубеното време" и "Дамата с косата". В нея стихове и илюстрации се преплитат - появяват се морски пейзажи, фигурални композиции и портрети.

Така е и при едно от знаковите стихотворения "Как да направим портрет на морето" по Жак Превер, което е и вдъхновението за корицата на книгата. Оригиналите на повечето илюстрации ще бъдат експонирани в галерията по време на представянето на книгата.

В събитието ще се включат д-р Ваня Колева, главен редактор на в. “Кил", която ще говори за текстовете на Иван Кисьов, проф. Владимир Иванов, който ще представи картините, а водещ ще бъде актьорът Пламен Георгиев, който ще чете стихове.

“Ключовата дума при мен е синкретизъм - споделя в навечерието на представянето Иван Кьосев. - Това означава синтез на изкуствата - аз се представям и като поет, и като художник. Смятам, че в най-общ план в изкуството това е като да влезеш в другата стая на своя дом - по принцип няма кой знае каква драстична разлика между литература, превод на художествена литература
©
и живопис, а и за другите изкуства се отнася. Ще посрещна публиката с една малко есе, в което включих моето тълкуване на думите от Новия завет: “Да обичаме и враговете си!". Да обичаш врага си на фона на тази война, която се води, според мен е добро начало за един разговор."

В събитието ще има мостове и към други изкуства - изпълнения на пианисти от НУИ “Добри Христов" и балетна миниатюра по мотиви от “Баядерка" от Минкус. Това ще изрази идеите на автора за симбиозата на изкуствата.

На 28 юни книгата “Късни стихове" ще има свое представяне и в София - в Български културен център на ул. “Веслец" 13, заедно с една по-разширена изложба. Там за стихосбирката ще говори главният редактор на в. “Словото днес", орган на СБП, Надя Попова.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (417) 14%
Добре, но можеше и по-добре (392) 13%
Не се справи (573) 19%
Пълна трагедия (1608) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: