Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Иван Портних: Амбицията ни е да работим на още по-високи обороти
Автор: Екип Varna24.bg 13:13 / 26.11.2015Коментари (0)1037
©
Много работа на високи обороти обеща в първото си интервю след победата на местните избори кметът на Варна Иван Портних.

"Убеден съм, че отново ще можем да работим с темпа, с който работихме досега. Всъщност амбицията ни е да работим на още по-високи обороти". Това заяви в интервю за предаването "Зала Пленарна" на Дарик.

Активно ще се работи по всички проекти и програми, които предлага новият програмен период. Ще се търси привличане на повече средства с кандидатстване по проекти директно в Брюксел. Ще се разчита и на подкрепа от държавата за ключови стратегически проекти за града, очерта източниците на финансиране варненският кмет.

"В комбинация с тези 3 лоста се надявам да можем да дадем началото и да започнем изграждането на редица по-важни стратегически проекти. Трябва да направим така, че и инвестиционият климат да се подобри, имаме даденостите за това. По този начин и приходите в бюджета ще нарастват. Това пък ще даде възможност за решаването на отлагани от години варненски проблеми", отбеляза кметът.

Обявената рамка на бюджета за 2016 г. е предварителна. Към индикативната рамка на бюджета поетапно ще бъдат добавяни и средствата, усвоени по програма "Региони в растеж". С подписан вчера анекс с МРРБ е увеличен договорът за безвъзмездна финансова помощ за реализация на проект "Естетизация и модернизация на главни пешеходни зони и зони за обществен отдих на град Варна" с над 3,5 милиона лева. Те са за ремонта на бул."Трети март" и ще бъдат добавени към бюджета.

Международният конкурс за новата сграда на варненската библиотека тече при огромен световен интерес. Повече от 450 са предложенията за това как да изглежда тя. Журито е вече във Варна и заседава, като другата седмица ще трябва да представи трите проекта, които ще се състезават на финалната права.

Подобен международен конкурс ще бъде обявен и за зоната на Порт Варна-Изток, след като той бъде освободен от пристанищните мощности, съобщи Иван Портних. Това е пряко свързано с построяването на Интермодалния терминал, проекта за който се очаква до месец. За бъдещата атракционна зона до Морска гара ще бъдат поканени отново архитекти от цял свят, за да премерят сили за новата визия на Варна откъм морето, обясни кметът.

"На дневен ред е ремонтът на Аспаруховия мост. Проектът вече е почти готов. Първоначалната сметка показва, че ще струва до 35 милиона лева. Ремонтът няма как да бъде направен за една година, защото затварянето на моста през лятото ще доведе до много проблеми. Търси се съдействие за привличане на външен инвеститор за изграждане на втори мост, защото виждаме, че дори и ремонтирането на сегашния е свързано с необходимостта от още едно такова съоръжение. Върви и изграждането на автомагистрала "Хемус". Това все повече поставя на дневен ред изграждането на втори Аспарухов мост".

Съдействие от държавата се очаква за ремонта на пътя Варна - "Златни пясъци", както и за изграждането на новата пречиствателна станция в курорта, за която скоро беше подписано споразумение между Община варна и Министерство на екологията за удължаване срока на проекта. Очаква се тя да бъде пусната в действие през 2017 г. Реалният срок за изпълнение е малко повече от година, но процедурата по избор на изпълнител ще отнеме няколко месеца

Търси се съдействие от държавата и за решаване на проблема със свлачището на "Трифон Зарезан". Изготвени са вече идейни проекти, а целта е бързо да бъдат доведени до техническа фаза.

До края на годината трябва да завършат ремонтите по централната пешеходна зона и "Преслав" и "Сан Стефано". Изграждането на пешеходния ринг ще даде възможност на повече туристи да посетят града, което означава и повече приходи за малкия и среден бизнес.

На финалната права са всички дейности по проекта за интегриран градски транспорт. Строителните дейности ще бъдат извършени в срок. Част от компонентите ще бъдат удължени с още 3 месеца. Това се отнася най-вече за ремонта на депото на "Градски транспорт".

Според кмета има доста спекулации по темата за наложените на Община Варна санкции по европроектите, по които тя е бенефициент. "Не знам дали не са опити за някакви погрешни внушения или не е просто липса на компетентност в някаква степен. Удължаването на срок по договор е една нормална практика, в това няма нищо необичайно или лошо", смята Портних. Според него е внушение това, че Общината дължи милиони. "Тя е в добро финансово състояние. А твърдението, че всичко, което се прави, става със заеми, също не е вярно", категоричен бе кметът.

Реалните кредити, които Общината е изтеглила, са 15 милиона лева от облигационната емисия, насочената изцяло към обновяване на детските площадки, и 11 милиона за съфинансирането на европроектите. "Ясно е всяка стотинка къде отива и тя пряко е свързана с обновяването на града ни", заяви Портних. Той припомни, че при встъпването му в длъжност преди 2 години е заварил около 60 милиона лева задължения. От тях над 30 милиона са били разплатени през последните 2 години.

"Оттук нататък Варна и Бургас ще обединят усилията си, за да работят заедно по мащабни черноморски проекти като магистрала "Черно море" например - един изключително важен за България и морския район проект, който ще доведе друг сегмент туристи. Без съмнение ще тласне и икономиката по Черноморието напред.

А иначе няма как да се състезаваме с Бургас по простата причина, че исторически Варна е морската столица на България. Да не се сърдят в Бургас. Там безусловно кметът Николов направи изключително много в последните години за облика на града, но даденостите на двата града са коренно различни. Смятам, че през последната година и половина направихме много и продължаваме да правим, за да решим много от инфраструктурните проблеми на града."

Това, че изграждането на магистрала "Хемус" е приоритет за правителството очевидно показва важността на Варна като водещ град в Черноморския регион. Предстоят много съвместни проекти с държавата като преместването на пристанище Варна-Изток и изграждането на нов интермодален терминал.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Енергийна криза
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
Обвиниха Лена Бориславова във фалшификация на документи
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: