Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Иван Портних: Отваряме Варна към морето
Автор: Екип Varna24.bg 17:14 / 17.07.2023Коментари (6)5413
©
Отварянето на Варна към морето, създаването на зони за водни спортове, за културни събития е цел, по която работим от години, затова е важно тя да бъде надграждана. Това коментира днес кметът Иван Портних по време на представянето на ветроходеца Павлин Надворни, който се включва в околосветския маратон за самотни мореплаватели "Global Solo Challenge“.

Кметът припомни какви проекти са изпълнени до момента по темата: "Във Варна всички улици водят към морето, затова в продължение на няколко години направихме основни ремонт на важни улици като бул. "Цар Освободител“ и част от бул. "Приморски“, улиците в Гръцката махала –"Осми ноември“, "Цар Симеон“, ул. "Колони“ пл. "Екзарх Йосиф“ (Шишковата градинка), Градската градинка, бул. "Борис I“, бул. "Сливница“, "Сан Стефано“ и ул. "Преслав“. Продължаваме работа и в момента по рехабилитация на улиците. Предстои да реализираме проект за облагородяване на зоната около жп гарата, включително с изграждане на нова общинска автогара, заяви Иван Портних.

Отново с цел отваряне на града към морето, Община Варна изгради две пристанища. В "Карантината“ в момента са възстановени проектните дълбочини, в които могат да влизат и акостират плавателни съдове с газене до 1.5 метра. Приключен е договорът с предмет "Доставка и монтаж на допълнително оборудване“, подадени са документи за удостоверение за експлоатационна годност, а на 21.07. се очаква финалната проверка от ИА "Морска администрация“. Надявам се, че в началото на маестро Марио Хосен ще може да изнесе един прекрасен концерт от панорамната  площадка на пристанището“, коментира Иван Портних. За рибарското пристанище "Варна“ е приключена обществената поръчка за укрепване, предстои подписване на договор с избрания изпълнител и начало на дейностите.

"За отваряне на Варна към морето обърнахме специално внимание на двата крайморски парка. За "Аспарухов парк“, който е втората Морска градина на Варна, е готов паркоустройственият план. Районът вече вдъхнови варненци, които създадоха нови културни събития, които се провеждат там, като Международният фестивал Q-Jazz Festival Varna, Фестивалът за късометражно кино "Карантината“, "Най-дългата вечеря“, "Фестивал на хвърчилата“, Рок фестивалът и други, припомни кметът. 

Морската градина бе включена в европейски проект, чрез който ремонтирахме част от алеите, възстановихме кътове за отдих и розариума, създадохме детски и спортни площадки. Предстои изграждане на подземен паркинг с 600 места край Двореца на културата и спорта, който ще гарантира за удобен достъп в парка, каза кметът Иван Портних. Той заяви още, че мерките за ограничаване на колите в парка съвсем скоро ще бъдат отново актуални, тъй като Върховният съд вече се е произнесъл в полза на Община Варна по част от жалбите, оспорващи забраната за коли.

Контактната зона на Варна с морето – крайбрежната зона "Капитан Георги Георгиев“, трябва да бъде увеличена от Рибарския плаж до Евксиноград чрез отвоюване на пространство от морето, каза още кметът. Той заяви, че подобен проект с европейски средства вече е изпълнен в Констанца, Румъния, където са постигнати много добри резултати при решаването на брегоукрепителни проблеми. Това означава да овладеем ерозията на брега не само до Евксиноград, но и в Аспарухово – до Галата! Отвоюването на нови крайбрежни площи, включително за увеличаване на плажните ивици, облагородяване на зоните, създаване на пространства за спорт, отдих и култура - всичко това ще открие морското лице на Варна и ще даде нови перспективи за развитието на града, категоричен бе кметът Иван Портних.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 19.07.2023 г.
0
 
 
Отворили сме сърцата си за Варна - Варничка !
Aнонимен
на 18.07.2023 г.
0
 
 
Сети са мара газът си да бара. Ами да кмете, точно като човек който не е от Варна чак на края на мандата се сети от къде изгрява слънцето в тази град. Варна без морето е нищо. Кога ще оправиш крайморската алея? Защо да не изглежда като на златни пясъци а от години е един обрасъл змиярник и обществен нужник. Ще оправдаем мнението на гърците, че българите не заслужават море защото и къщите си строят с гръб към морето.
Aнонимен
на 17.07.2023 г.
0
 
 
Имаме проекти работим от години а накрая навсякъде мръсотия презастрояване и разруха
Aнонимен
на 17.07.2023 г.
0
 
 
И прането не можем да си прострем, и детето да оставим да си играе навън, и кучето да си разходим.Даже боклука да си изхвърлим не можем като хората С тези нови контейнери, не мога да изпратя детето да го направи, а и всички хора като жена ми под 160 сантиметра и по-възрастните също им е трудно. А ако контейнера е пълен не можеш да оставяш боклук отстрани, защото не се извозва. Е, къде да го оставим??? Може спокойно да не се кандидатирате, няма да се гласува за вас.
Aнонимен
на 17.07.2023 г.
0
 
 
Господин кмете, "БЛАГИДАРНИ" сме, че с тези ремонти ни направихте лятото "ПРЕКРАСНО" и НЕЗАБРАВИМО. Цяла Варна разкопана, блокирани пътища с автомобилни задръствания, прашна от десетките Ви ремонти. Не можем да се преберем вкъщи ако не заобикаляме, не можем да си отворим прозорците, не можем да си измием колите,защото докато тръгнеш отново си прашен и мръсен, не можеш да се разходиш от мръсотия и т.н. Ремонти в летен, курортен град не се правят лятото, в сезон, освен ако не гледаш да отк...Неш каквото може, преди да атимузтече мандата. БЛАГОДАРЯ, правите всичко възможно да Е ГЛАСУВАМЕ ЗА ВАС!
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Великден 2024 г.
Природни стихии
Мигранти и бежанци
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: