Иван Портних: С бюджет 2020 запазваме финансовата стабилност на Община Варна

Автор: Пламена Николова
Коментари (0)
15:14 / 15.01.2020
2965
Кметът на Варна Иван Портних представи днес проектобюджета за 2020 г., предаде репортер на Varna24.bg.

"Приоритетите в този бюджет са запазване на финансовата стабилност на Община Варна, модерната градска среда, условията за бизнес и ускорено икономическо развитие и утвърждаване на икономическия профил на Варна. 

За последните 5 години бюджета на Варна е нараснал 2,5 пъти. Парите на Варна за 2019 г. след актуализацията на бюджета бяха в размер на 475 млн. лв. Има няколко акценти, на които искам да наблегна:

Стабилност на Община Варна от финансова гледна точка. Нямаме просрочени задължения в годините назад. Общината се намира в добра финансова кондиция. 

Вторият важен момент е устойчивото нарастване на местните приходи със 75%, при това при запазени нива на данъците. Това е илюстрация на развитието на икономическия живот в града. 

Припомням, че през ноември 2019 г. Агенцията за кредитен рейтинг повиши рейтинга на Община Варна до нивото на националния, като на практика дори е по-висок. 

На тази база е предложена макрорамка на бюджета за 2020 г. в размер на 492 млн.лв. Това е амбициозен и реалистичен бюджет, който се очаква в хода на годината да расте и нагоре. 

От тези средства се очаква 108 млн. евро европейско финансиране. 

Приоритет и тази година ще бъде образованието, като мотор и гаранция за развитието ни в перспектива. Предвидени са 154 млн.лв. за образование, което е 40,5%. Увеличението спрямо миналата година в тази сфера ес 11, 347 млн.лв. 

За здравеопазване през настоящата година са предвидени 13,4 млн.лв. или с 2,3 млн.лв. повече спрямо 2019 г. 

Варна е пример със социалната си програма за цялата страна. Затова и тази година акцент ще бъде поставен и тук. За социални дейности са предвидени в новия бюджет 17,187 млн.лв. или с 396 хил.лв. повече спрямо миналогодишните средства. 

За капиталови разходи ще бъдат заделени 58 млн.лв. и към тях прибавяме очакваните средства от Европейския съюз в размер на 108 млн. лв. 

Запазват се местните данъци и такси с изключение на повишението на данъкът за придобиване на имущество, който става от 2,6 на 3%. 

В този вид бюджетът осигурява спокойно планиране на инвестициите и разходите и относително спокойна работа по нови проекти", коментира кметът. 

Повече вижте във видеото!

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Внимание! Голям клон падна и затвори важен булевард във Варна
Ето кога пускат фонтаните във Варна
Кметът на Варна кани партии и коалиции. Вижте защо
Зам.-кмет на Варна разреши затлачен от години казус
Няма да повярвате какво открадна жена от Варненско
Великденско яйце радва варненци в Морската градина


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).