Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Иван Портних: Варна е финансово стабилна въпреки кризата
Автор: Екип Varna24.bg 08:44 / 23.10.2020Коментари (0)2194
© Varna24.bg
Няма никакви притеснения около състоянието на Аспарухов мост. Това показва направената тази есен експертиза за здравината и експлоатационната му годност. Това обяви в предаването "Зала Пленарна" на Дарик кметът на Варна Иван Портних. Той уточни, че съвсем скоро Агенция "Пътна инфраструктура", която възложи техническия анализ на мостовата конструкция, ще обяви подробностите.

До десетина дни ще стартира ремонтът на стария мост, свързващ града с островната зона. Постигната е договореност с Национална компания "Железопътна инфраструктура“ те да се погрижат за релсовата линия, а останалото ще направи Общината, посочи кметът.

В рамките на този месец ще бъде обявен международният конкурс за "Дупката". Чрез архитектурното състезание се цели да се намери най-доброто решение за пространство между булевард "Княз Борис I" и ул. "Княз Александър Батенберг",  ул. "Воден" и ул. “Архимандрит Филарет".

Варненският кмет разкри още, че изграждането на нужната инфраструктура за бъдещата икономическа зона край Аксаково може да започне още следващата година. Съдействие се очаква от правителството и националната компания "Икономически зони".  Напредъкът в строежа на автомагистрала "Хемус" е предпоставка районът да стане по-атрактивен за инвестиции.  Логистиката пък ще стане по-евтина с удълбочаването на Варненското езеро и навлизането на по-големи кораби.   

"Лекото метро" ще свързва не само града с летището, но и ще има продължение към новата икономическа зона, защото разкриването на нови работни места ще се обезпечава от Варна и ще е необходим подходящ транспорт. Изготвящият се анализ за градска железница ще покаже икономическата целесъобразност на проекта и каква инфраструктура ще е необходима за нея.  

Работата по обновяване на междублоковите пространства във Варна продължава във всички квартали, отбеляза градоуправникът. Има уверение, че през следващия месец ще бъдат одобрени проекти за изграждане на пристройки към 3 детски градини за по 4 групи. Очаква се финансиране и за изграждане на нови училища и пристройки, за да бъде обезпечен едносменния режим на учениците.

Кризата, предизвикана от пандемията, няма да спре инвестиционната програма на Общината.  Варна влезе в 2020 г. в много добра финансова кондиция. Стабилното финансово състояние на Общината бе потвърдено и от последния й кредитен рейтинг, изтъкна кметът Портних.

Най-сериозен финансов ефект covid-кризата даде върху приходите на "Градски транспорт". Над един милион лева, или над 50 на сто, е спадът от приходите от туристически данък.

Според кмета на първо време Варна може да се справи добре при спазване от всеки от нас на най-елементарните мерки.

"Ситуацията с Covid-19 във Варна се следи, няма място за паника. Същевременно всеки трябва да си даде сметка, че този нарастващ брой на случаите е притеснителен. И за да се опитаме да запазим в максимална степен нормалния ритъм на живот, е редно нормалните санитарно-хигиенни правила да се спазват", коментира градоуправникът.

Иван Портних сподели, че рядко си прави тест за Covid-19, а към днешна дата няма повод за притеснения.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: