Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Иван Портних: Варна има потенциал за дигитален хъб
Автор: Екип Varna24.bg 09:26 / 07.09.2017Коментари (0)1453
©
Инвестициите в образованието са наш основен приоритет, защото сме убедени, че това са инвестиции в бъдещето, които се връщат с изключително висока добавена стойност. Работата по оста образование, кариерна реализация и по-високи доходи в града са сред основните ни цели. Това съобщи в предаването "Европейска Варна" на тв "Черно море" кметът на общината Иван Портних.

Новият голям проект, по който общината работи, е т.нар. Квартал на знанието - зоната, където сега се намират Френската гимназия и Професионалната гимназия по химия. Идеята е цялата тази територия да бъде интегрирана като един съвременен кампус, където да намери място и новата сграда на Математическата гимназия, която е една от емблемите на Варна. Гимназията е основа на кадри за много приоритетни сектори, които искаме да развиваме в града, в това число IT сектора. Новата сграда ще отговаря на всички съвременни изисквания, така че от ниво гимназиално образование да имаме подготвени кадри, които след това, минавайки през висшите учебни заведения, да намират своята реализация именно тук, във Варна, уточни кметът.

Редица IT компании са отворили през последните година и половина свои офиси във Варна, а голяма част от съществуващите разширяват своите офиси, което дава възможност на младите хора за кариерно развитие и реализация в града. Амбицирани сме Варна да се развива като град на знанието, да градим икономика на знанието и младите хора да избират града като място, където да получат своето образование, допълни кметът и уточни, че в разговор с българския еврокомисар с ресор "Дигитализация" Мария Габриел са били обсъдени въпроси, свързани с потенциала на Варна и стремежа на града за развитие в тази посока. Считам, че намерихме верния път и подкрепа да превърнем града в дигитален хъб, защото този сектор на икономиката може много добре да се развива на наша територия, заяви Иван Портних и добави, че през септември предстоят редица важни международни събития в същата посока, както и че интересът на инвеститорите към града видимо е започнал да нараства.

30 училища и 22 детски градини на територията на града са напълно готови за откриването на новата учебна година, увери кметът.

Няколко важни проекта вече са реализирани в образователната сфера. Спортните комплекси, изградени в 10 училищни двора, дават възможност на децата по време на учебния процес да се ползват от съвременна спортна база. Извън учебния процес цялата тази база може да бъде използвана и от живеещите в района, което вече е факт. Дворовете на училищата са осветени и снабдени с видеонаблюдение и това гарантира безопасността на децата. Амбицията ни е да продължим този проект, който е пилотен и за държавата, и по този начин да бъдат оборудвани всички училища в града, разкри кметът и уточни, че завършва и процедурата по избор на изпълнител за обновяването на още 7 училища и 3 детски градини.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: