Ќовини
—порт
—правочник
ќб€ви
¬ход
close
«ј–≈∆ƒјЌ≈...
Ќачало
јнализи
¬арна
—портни
–егионални
Ѕългари€
ћеждународни
Ћюбопитно
√алерии
Ћичности
RSS
¬сички
ќбщество
Ѕизнес
 риминални
»нституции
ƒруги
„итателски
»ван ѕортних с подробна информаци€ за решаването на проблема във ¬арненското езеро
јвтор: ѕламена Ќиколова 16:44 / 20.05.2020 оментари (11)3957
 метът на ¬арна »ван ѕортних об€сни днес подробно какво е предприето за решаване на проблема със замърс€ването на ¬арненското езеро заради†авари€та на подводни€ тръбопровод, предаде репортер на Varna24.bg.

"ƒнес усп€ха да извад€т първи€ участък от тръбата. –аботи се изключително активно. ѕроблемът е, че поради корабното движение само в определени часове могат да работ€т водолазите, но имат пълна готовност, включително и в режим на нощна†работа, да продължат да работ€т по авари€та.

ƒа напомн€, че авари€та е на тръбопровод, пуснат в експлоатаци€ 2011г., а първата копка е направена през 2009 г. “ова не е нов тръбопровод и когато се е изграждал не съм бил кмет. “ема и проблем има, но с т€х не тр€бва да се спекулира. ќсобено в началото на туристически€ сезон.

ƒържим посто€нна връзка с всички институции, включително »нститута по океанологи€. “ова, което се вижда на снимките, всъщност е два вида планктон, тъмен и светъл, затова така контрастно изглежда на фотографиите. “ъмни€т планктон, който е в езерото граничи с тюркоазносини€т, който е в морето. –азполагам със снимки, от които е видно, че и в »тали€ има същи€ планктон, който цъфти в —редиземно море. »ма фотоси, които показват какво е оцвет€ването на ¬арненското езеро и други, които показват много на юг петно от същи€ планктон. Ќа фотоси от нос  алиакра до  онстанца†се виждат аналогично два цв€та от двата цъфтежа на планктон. “ъмното оцвет€ване всъщност не са фекалните води. ѕо време на авари€та не е имало никакво оцвет€ване на водата.

¬ последните години в региона направихме много важни стъпки по отношение на пречистването на водите. —помнете си, ремонт на втори€ етап на пречиствателната градска станци€. ѕреди това имаше само механично третиране, след ремонта качеството на водата, ко€то отново се излива във ¬арненското езеро, е вече със съвсем различни показатели. ќгромни инвестиции се направиха за колекторно-помпени станции. ¬ цели€т курорт —в. —в.  онстантин и ≈лена н€ма слив. ¬сичко се изнас€ към† градската пречиствателна станци€.  олекторно-помпената станци€ на јкциите също бе ремонтирана. ¬ момента приключва дълбоководното заустване на «латни п€съци. ѕомните как преди н€колко години всичко се изливаше непосредствено в морето. “огава†направихме дълбоководното заустване. —ега на практика приключва завършването на новата пречиствателна станци€. — други думи в региона на ¬арна като ц€ло по отношение пречистването на отпадните води и опазване чистотата на морските води, е направено изключително много.†

—ложно е като технологи€ ремонтирането на водопровода, който е аварирал, защото става въпрос за изваждането на участъците от едната и от другата страна на езерото, монтирането на фланци и съответно изграждането на средната, свързваща част. “ази тръба тр€бва да бъде утежнена на брега със специални бетонови елементи, за да не изплува и да бъде прокопана преди това транше€та,в ко€то да бъде закопана. ѕроблем е координаци€та във връзка с трафика на корабоплаването, което не позвол€ва непрекъснат достъп, но оптимистично-реалистични€ срок е около месец и половина за завършване на ремонта.

—ъдим фирмата-изпълнител. ¬еднага след установ€ването на проблема, всички институции са сезирани. “ърсим най-бързи€ вариант за реакци€. ќбщина ¬арна не отговар€ пр€ко за чистотата на водите. ¬сички институции са били информирани, –«», –»ќ—¬, »нститут по океанологи€ и др. и те са тези, които тр€бва†да информират.

Ќа въпроса дали фекални води могат да плувнат в морето и да провал€т сезона, не искам да напомн€м какво се е случвало преди да предприемем всички мерки за подобр€ване състо€нието на морските води, за които споменах. ѕри разминаване на показателите за качеството на морската вода, обществеността веднага ще бъде информирана", каза »ван ѕортних.

ѕовече вижте във видеото!
ќще по темата: общо новини по темата: 53
15.04.2022 »
15.04.2022 »
14.04.2022 »
14.04.2022 »
24.03.2022 »
02.06.2021 »
предишна страница [ 1/9 ] следващата страница


«ареждане! ћол€, изчакайте ...
0
 
 
Ѕ–ј¬ќ на кмета ни ¬ј–Ќ≈Ќ÷» те подкреп€ме
0
 
 
ј къде беше и защо не информира гражданите в самото начало на проблема преди 9 месеца, та чак го покриха. ¬сичко е точно!
0
 
 
јахахах от думите му да разбираме, че даже ни прави услуга като е чакал само 9 месеца и то само защото работата се раздуха? ўом не е правен по негово време, €вно изобщо не е негова работа да го поправ€ рЯ§£рЯ§£рЯ§£  акво ще правим без Ѕраво- мета не знам рЯШВ
Aнонимен
на 21.05.2020 г.
0
 
 
ѕодробно значи да знам къде мога да се къп€ без проблеми, къде мога да лов€ рибка безпроблемно, къде мога да се разхождам без камиони и бетонарки да ме пудр€т с кал и п€сък. ƒругото е бл€, бл€
Aнонимен
на 20.05.2020 г.
0
 
 
Ќ€ма радиаци€ в „ернобил, н€ма замърс€ване и фекалии в „ерно море! ¬ервайте им!
Aнонимен
на 20.05.2020 г.
0
 
 
≈… –”— » ЋЏ∆≈÷, а бил си кмет през август миналата година, когато е станала авари€та и оттогава насам лет€т лайната.ќ—“ј¬ ј! “ова не е варненски, а национален въпрос, морето е на всички!ј тръбата, ко€то се спуска с лайна при офицерски€ плаж, от години,не€ да не би да спр€хте?  акво ми се хвалите с  онстантин и ≈лена.
Aнонимен
на 20.05.2020 г.
0
 
 
ћанипулатор и лъжец. ѕодобна тръба изобщо не тр€бва да съществува. ƒа игнорират помпената станци€ в јспарухово. ћитовете за планктона също остар€ха. —коро ще цъфнат и на " чисти€" ќфицерски плаж.
 оментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! ¬сички коментиращи са се съгласили с ѕравилата за публикуване на коментари.
»«ѕ–ј“» Ќќ¬»Ќј
« ћай 2022 г. »
пон
вто
ср€
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
¬иж още:
јктуални теми
–еформи в Ѕƒ∆
—едем трупа, заровени в гориста местност, откри ћ¬– край —офи€
–азмирици в ”крайна
ўе изникне ли нов град в местността јркутино? »ма опасност гора да стане жертва на бетона!
“¬ и шоу сезон 2021/2022 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
јбонамент
јбонирайте се за mail бюлетина ни !
јбонирайте се за наши€ e-mail и ще получавате на личната си поща информаци€ за случващото се в ¬арна и региона.
e-mail:
јнкета
 ак се справ€ ќбщина ¬арна с овлад€ването на последиците от проливните дъждове?
ћного добре
ƒобре, но можеше и по-добре
Ќе се справи
ѕълна трагеди€

–ј«ƒ≈Ћ»:
Ќовини
—порт
—правочник
ќб€ви
ѕотребители
√–јƒќ¬≈:
ѕловдив
¬арна
Ѕургас
–усе
Ѕлагоевград
«ј Ќј—:
«а контакти:
тел.: 0888 53 26 24
novini@varna24.bg

«а реклама:
“арифи (виж)
тел.: 0887 45 24 24
office@mg24.bg

≈кип
ѕравила
¬арненци във facebook
RSS за новините
‘утбол на живо по телевизи€та
©2008 - 2022 ћеди€ груп 24 ќќƒ. Varna24.bg - ¬сички права запазени. — вс€ко отвар€не на страница от Varna24.bg, се съглас€вате с ќбщите услови€ за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени). ¬ъзпроизвеждането на цели или части от текста или изображени€та става след изрично писмено разрешение на ћеди€ груп 24 ќќƒ. ћнени€та изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и ћеди€ груп 24 ќќƒ не носи отговорност за т€х. ѕостав€нето на връзки към материали в Varna24.bg е свободно. —айтът е разработен от ћеди€ груп 24 ќќƒ.
—татистика: