Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Иван Портних се похвали със свършеното
Автор: Екип Varna24.bg 15:21 / 11.01.2023Коментари (0)1450
© Varna24.bg
Иван Портних, кмет на Варна, отчете 2022 година
Последните 2 години са изгубени, не само за община Варна, а и за другите общини в България. Причините са комплексни - но най-вече заради политическата и икономическа кризи. Това стана ясно днес от отчета на кмета Иван Портних за изминалата година, предаде репортер на Varna24.bg.

Въпреки трудностите общината е в добра финансова стабилност, подчерта дебело той. През 2022 година Българската агенция за кредитен рейтинг (БАКР) потвърди отново кредитния рейтинг на Варна: дългосрочен - (ВВВ) перспектива: стабилна, краткосрочен - (А-3) перспектива: стабилна. Този рейтинг е ограничен от рейтинга на Република България, положително влияние върху него би могло да окаже евентуално повишение на държавния рейтинг, категоричен е Портних.

За 9-месечието на 2022 г. има ръст на приходите в бюджета на Община Варна спрямо същия период на миналата година, заяви още той.

Отчетът на приходите общо за държавни и местни дейности към края на септември е в размер на близо 283 млн. лева и спрямо 2021 г. процентът на изпълнение е 107%. Получените приходи за деветмесечието са с 18,3 млн. лева повече от тези за същия период на предходната година.

За същия период е увеличена събираемостта при почти всички местни данъци и такси. Дори туристическият данък бележи добро изпълнение в размер на 3,8 млн. лева и е 1,45 млн. повече от събраните средства за 2021 г.

Община Варна завърши 2022 година без просрочени задължения, похвали се още кметът на морската столица.

През 2022 г. бе приет План за интегрирано развитие на общината. Това е най-важният средносрочен стратегически документ, определящ приоритетите и посоката на развитие на региона за 7 години напред. Той включва общо 292 проекти с 465 обекти на обща стойност 2,856 млрд. лв.

В приоритетния списък са 37 обекти с обща индикативна стойност около 1 млрд. лв. Чрез него Варна може да кандидатства за финансиране с безвъзмездна финансова помощ и/или финансов инструмент през програмен период 2021-2027 г. Основните приоритети до 2027 година са околна среда, икономическия растеж, подобряването на техническата и транспортната инфраструктура, образование.

За съжаление обаче през 2022 г. бяха блокирани част от мащабните инфраструктурни проекти, поради липса на държавна подкрепа, каза още Иван Портних.

Община Варна реши да стартира тяхното изпълнение с помощ на дългови инструменти, одобрени от Общинския съвет: 12,6 млн. лв - за благоустрояване на междублокови пространства в район "Владислав Варненчик", 11 млн. лева - за реконструкция на улица "Девня"-  в участъка между булевардите "Атанас Москов" и "Република“, 5,7 млн. лева за ремонт на бул. "Атанас Москов" - от кръговото кръстовище под магазин "Метро" до улица "Кольо Фичето", допълни той.

В район "Приморски": инвестирани са средства в 17-ти микрорайон – (между бул. "Васил Левски“, бул. "Осми Приморски полк“, ул. "Царевец“ и ул. "Мир“).  Изграден е нов кът за отдих до ул. "Царевец“, многофункционално игрище с баскетболни кошове и футболни врати, нови детски площадки. Обновени са паркинги, изградени са тротоари на ул. "Бор“ и ул. "Явор“, ул. "Д-р Анастасия Головина“, ул. "Зора“, ул. "Св. Ирина“, кътове за отдих и пешеходни алеи. Подменено е уличното осветление с енергоспестяващо. Изградени джобове за контейнери за отпадъци.

Извършен е основен ремонт на улици в 17 микрорайон -  ул. "Д-р Анастасия Головина“ и ул. "Бор“, ул. "Д-р Басанович“, ул. "Явор“, ул. "Св. Ирина“, ул. "Каймакчалан“, ул. "Зора“, ул. "Бреза“, ул. "Мадара“, преасфалтирани са улици, изградени са нови тротоари, достъпна среда, подменено е уличното осветление с енергоспестяващо и др.

В район "Одесос" е подобрено междублоковото пространство около площад "Лаврентий“ – (карето между ул. "Д-р Пискюлиев", ул. "Парижка комуна", ул. "Кракра", ул. "Дрин", ул. "Г. Бенковски" и ул. "Хараламби Ангелов“). Обновени са тротоарни настилки и паркинги, изградени джобове за контейнери,  нови алеи. Ремонтирани са детски площадки и спортни игрища, изградени са: фитнес на открито, кътове за отдих, беседки. Уличното осветление е подменено с енергоспестяващо. Основен ремонт е извършен на улици в района на пазара - ул. "Начо Начев"- в отсечката от ул. "Ангел Кънчев" до ул. "Беласица",  ул. "Никола Бацаров" - в участъка от от ул. "Дрин" до ул. "Беласица". Нови пътна и тротоарна настилки, изграждане на достъпна среда, ново енергоефективно осветление и др.

В район "Младост": в жк "Трошево“ – облагородени са междублокови пространства, зони за отдих край бл. 77, бл. 78, бл. 79, бл. 80 и 82. Нови пейки и перголи, обновена е спортната площадка до бл. 80. До бл. 81 е изграден фитнес на открито, а до бл. 75 – площадка за разходка на домашните любимци. Ремонт на паркингите.

Извършен е основен ремонт на улици в XV м.р., II м.р. и "Възраждане“ III м.р. - ул. "Райко Даскалов", ул. "Доброволци“, ул. "Цар Светослав Тертер“, следват ул. "Иван Боримечката“, ул. "Блян“, и ул. "Капитан Райчо“, ул. "Цар Гаврил Радомир“, ул. "Никола Корчев“, ул. "Под Игото“, ул. "Поп Харитон“ и  ул. "Самарско знаме“. Предстои подмяна на пътната и тротоарна настилки, както и изграждане на енергийно ефективно улично осветление и др. 

В район "Аспарухово" е облагородено междублоковото пространство край ул. "Св. Св. Кирил и Методий“ бл.38, бл.40 и бл.42 . Основен ремонт е извършен на паркинги, подмяна на бордюри, рехабилитация на асфалтови и бетонови настилки, изграждане на осветление и на кът за отдих. Обновено спортно игрище под бл. 38 и др.

В район "Владиславово" - във ІI микрорайон, е инвестирано в благоустрояването на междублокови пространства, включително ул. "Петър Дертлиев" и ул. "Асен Разцветников" и др., навлезе в подробности кметът на община Варна.

През миналата годна е започнат проект на ВиК за 138 млн. лв. - над 14 000 имота на септични ями ще бъдат включени в канализационна мрежа. Той предвижда изграждане и реконструкция на над 22 км магистрални и довеждащи водопроводи. Ще бъде решен и проблема с качеството на водите в зоната на Офицерския плаж и във Варненското езеро. 

След като ВиК приключат с изпълнението на проекта, община Варна започва основни ремонти на: ул. "Прилеп“, ул. "Цар Борис III" - от бул. "Осми приморски полк" до пресичане Фатрико дере, бул. "Христо Смирненски" - от ул. "Прилеп" до бул. "Осми приморски полк" и др. каза още Иван Портних.


Кметът Иван Портних с обзор за изминалата година








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Космическа надпревара
Конфискуват коли на пияни и дрогирани
Парламентарни избори 2023 г.
План за възстановяване и устойчивост на България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: