Иван пребит по погрешка, с изместен мозък е

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
12:13 / 19.09.2010
4438
Осемнадесетгодишният ученик от Професионалната гимназия по сградостроителство "Кольо Фичето" във Варна Иван Ганчев Николаев бе пребит погрешка от роднини на свой съученик. Инцидентът се разиграл като в екшън в петък в класната стая.

След зверския побой Иван е настанен в болницата "Св. Анна" с хематом и с черепно-мозъчна травма. От ударите мозъкът му бил изместен. Наложило се да се направи животоспасяваща операция.

"Мозъкът му, който бе обърнат от побоя и падането на земята, е застанал на правилното си място. Иван е правил гърч, но това е нормално след такава операция", разказа майката Петя Ганчева, която неотлъчно бди до леглото му.

След вътрешно разследване и преглед на камерите в училището било установено, че Иван не е виновен за инцидента. Предишният ден десетокласниците се подигравали на негов съименник - Иван Алексиев, който е от ромски произход и е от близкото до Варна село Каменар. Той се оплакал на роднини от расистките обиди на наборите си. В петък трима бабаити нахлули в класната стая на Иван Ганчев. Без много разправии те се нахвърли върху нищо неподозиращото момче. То само свило ръце и си пазело главата. След мелето са задържани 21-годишните Страхил Христов и Мартин Иванов от с. Каменар, които са в основата на побоя.

Кметът на селото Светослав Райков също направил разследване. По неговите думи Иван Алексиев от Каменар често бил обект на подигравки и физическо посегателство в гимназията. Другите ученици често му казвали: "Черен, ти няма да учиш тук." Момчето търпяло, но накрая се оплакало на братовчед си Мартин. Баткото решил да отиде в училището, за да раздаде правосъдие, като подбрал със себе си Страхил и 19-годишния Асен Асенов. Когато отишли в гимназията, потърсили момчетата, които тормозели техния приятел, но случайно попаднали на Ганчев.

Светослав Райков призна, че пострадалият няма вина и дори не е закачал децата от Каменар. Кметът на селото разказа, че в същото училище има общо шест деца от селото. Всички били тормозени от съучениците си за това, че са роми.

Освен това момчетата от Каменар били от бедни семейства и им било много трудно да събират пари за училище.

С усилията на цялото село децата все пак имали карти за пътуване. Райков обеща да предаде на полицията третия младеж - Асен.

Най-странното е, че преди две години в строителната гимназия започнала кампания за интегриране на ромските ученици от Каменар и Игнатиево. Явно не е постигнала целта си.

Иван все още е в реанимацията на командно дишане и са възможни всякакви усложнения, каза вчера шефът на болницата "Света Анна" във Варна д-р Веселин Николов.

Ученикът беше приет там с черепно-мозъчна травма и тежки кръвоизливи. По думите на д-р Николов в петък състоянието на младежа било изключително критично, но в събота вече се подобрило.

"Кръвното налягане на Иван се стабилизира и това ни дава надежди, че ще прескочи трапа. Но да не забравяме, че това е черепна травма, която крие много изненади. Дали ще се стабилизира, ще покаже времето", допълни д-р Николов, но не се ангажира с прогноза за състоянието на пострадалия.

Преди години Иван бил опериран от тумор в мозъка.

Източник: в. "Труд"


Виж коментарите (1)

Още по темата (24):
25.10.2010 Търсят средства за пребития ученик от "Кольо Фичето"
07.10.2010 Нов кървав побой във варненско училище
30.09.2010 Само един е обвинен за боя в строителния
29.09.2010 Битият ученик вече е в стабилно състояние
25.09.2010 Искат кръвнина за пребитото момче
24.09.2010 Камерите "хванали" само влизането на биячите в строителната гимназия
Още новини от Новини от Варна:
Варна на второ място по заплати в страната
Важна заповед от кмета на Варна! Който я наруши - може да отнесе ...
Експерт от Варна: Язовир Елешница е в опасност, трябват спешни ме...
Близо 100 деца от цяла България бяха отличени в конкурса "Детско ...
За първи път: Пуснаха автобусни курсове тип "шатъл" във Варна
Община Варна се самосезира по сигнали на граждани за косенето на ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).