Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Иво Бонев: 60% е паднал оборота на фурните край училищата във Варна! Трябва да извадим от "мазнинките", за да спасим служителите си!
Автор: Пламена Николова 08:59 / 22.12.2020Коментари (1)3303
© Varna24.bg
Очаква ли се да поскъпне хляба във Варна и как оцелява бранша на хлебопекарите, сладкарите и ситничарите в кризата? Това коментира за Varna24.bg Иво Бонев, дългогодишен председател на Съюза на хлебарите и пекарите във Варна, работещ в бизнеса със ситничарски изделия.

"Кризата се отразява на всички, но при нас е плюс, че ни оставиха да работим. Не сме затворили. Изключително важно е обаче търговско-производствените обекти на хлебопроизводителите и ситничарите къде се намират. Оборота на фурните, които са край училищата е паднал с около 60%, защото няма ученици. Аз не подлежа на помощ от 24 лв. за човек от персонала, затова няма как да си пусна хората в неплатен отпуск. Работата драстично намаля, особено през декември, затова всеки собственик трябва да дотира сам тези обекти, където в момента е паднал оборота. На мен лично ще ми струва 2000 лв. за моя конкретен обект, тези пари трябва да ги изкарам от "мазнинките", за да може да не го затворя.  Ако го затворя тези пет човека, които работят там, трябва да отидат на борсата и да виснат на врата на държавата.

В мига, когато обявиха, че трябва да носим маски навсякъде, автоматично с 10% падна оборота навсякъде. Хората се стресират и не излизат. Не коментирам дали трябва да има мерки, трябва! И ние сме длъжни да ги спазваме. Но допълнителните изисквания на РЗИ и страха у клиентите , дават огромно отражение, това е нормално.

Не се оплакваме, защото при нас е съществено по-добре картинката спрямо останалите потърпевши бизнеси, но не може да става никакво сравнение с която и да било от изминалите години. Изминалите месеци са много извънредно специфични. Не сме си мислили, че може да има такава ситуация и не сме били подготвени да реагираме. И аз затворих обект, който работи на тотална загуба, но хората си съм ги запазил. Всичко е динамично и не може да се правят планове.  В момента страхът е огромен и човек като се паникьосва, прави грешки.

Що се отнася до въпроса ще скочи ли цената на хляба във Варна, винаги, когато идва новата реколта, няколко месеца по-късно започваме да говорим за нова цена на хляба. Обикновено това се случва януари или февруари. Когато от старата реколта приключва житото и съответно брашното, идва новата реколта. Тогава става актуална темата ще поскъпне ли хлябът? Може да има анонс за евентуално поскъпване, но не е задължително това да се случи! Предпоставките са няколко. На първо място, цената на пшеницата. 280 лв. на тон при хлебна пшеница на жътва, т.е. лятото, в момента е 380 лв. за тон. Респективно, цената на брашното не реагира веднага и вдигането е сравнително ниско засега. Двамата най-големи производители на брашно са вдигнали с от 20 до 30 лв. на тон. Цената е 700 лв. за брашното за хляб и над 1000 лв. за банички и по-фини производства. Ако погледнем само това поскъпване, предвид огромната конкуренция във Варна, не мисля, че ще има по-високи цени на този етап. Защото нашият район е наситен с хлебопроизводство като се има предвид и колегите от Добрич, така че предлагането е огромно. В този смисъл вдигането на цената на хляба не е много популярно и не всеки търговец и производител би предприел такава мярка.

Освен цената на основната суровина, има и други фактори, които влияят върху цената на хляба. Постоянните вдигания на прага на минималната работна заплата води до вдигане на осигуровките и фонд работна заплата. Това няма да ни подмине и през новата година, т.е. оскъпява се труда. Има още нещо специфично за годината, която изтича и то е свързано с пандемията. Последните изисквания на РЗИ са, че трябва да правим дезинфекция на производствените помещения през три часа. Освен това трябва да мерим температурата на всички, идващи на работа и се водят първични протоколи. Това означава, че всеки обект трябва да е снабден с термометър. Всяка седмица трябва да се почистват климатиците, което също е разход. Всички тези допълнителни разходи натоварват издръжката на един обект, на едно предприятие.

Колегите от София и Пловдив обявиха, че може да има поскъпване при тях с до 10% , което е основателно и очаквано от нас. Но пазарът не винаги зависи от нашите желания и на този етап, при условие, че брашното е скочило само с 20-30 лв. на тон, смятам, че във Варна ще закъснее малко това поскъпване на хляба. Със сигурност има такава вероятност, но ще е идната година. Има още един важен фактор, който касае международното предлагане на пшеница, както знаете това е стока от световната борса. Новините от Украйна и Русия, като двете страни, които са огромни производители на зърно, са, че сега посевите имат някакъв проблем. Това дава тренд нагоре на зърното като цена.  Цената на електроенергията също влияя сериозно върху крайната цена. Токът от октомври също скочи. Казват, че газта ще падне чувствително след нова година, а големите производители работят на газ. Ако това се случи, големите на газ ще усетят подобрение при тях, докато по-дребните и средни бизнеси ще понесат по-големи разходи.

Като обобщим всичко, моята прогноза е, че ще има леко поскъпване на хляба за Варна. За закуските не очаквам, тъй като при тях вече беше вдигната цената през лятото и те са на такива цени, че не вярвам някой да си позволи повишение преди пролетта или лятото. Това, което наблюдавам е, че някои намаляват грамажа, а цената остава една и съща, което на практика означава вдигане на цената. Затова съветвам хората да следят етикетите. Там задължително е отбелязан производител, грамаж, състав на стоката. Трябва хората да обръщат внимание на това. Вече нямаме два вида хляб като при социализма-вчерашен и днешен. Тогава имаше качество, защото имаше стандарти и те се спазваха", коментира експертът.



Още по темата: общо новини по темата: 14906
09.04.2024 »
09.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
предишна страница [ 1/2485 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 22.12.2020 г.
0
 
 
Този от 20 години ни "вдига" цената на хляба! Всеки път едно и също. Ако на всяко изказване на този цената се вдигаше с 10 стотинки, сега хляба щеше да 4-5 лева...
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: