Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Иво Бонев: Пекарите и хлебарите във Варна от 2007 г. са въвели правила за опазване на населението от епидемии
Автор: Пламена Николова 09:05 / 16.04.2020Коментари (0)2587
© Varna24.bg
В бранша на хлебопекарите и сладкарите още от 2007 г. е въведена прилаганата в цял свят система за безопасност на храните, въведена от НАСА преди 50 години с  оглед опазването на населението от епидемии и опасни болести. Това коментира за Varna24.bg Иво Бонев, дългогодишен председател на Съюза на хлебарите и пекарите във Варна, работещ в бизнеса със ситничарски изделия.

"За бъда признателен на хората от бранша искам да им благодаря и ги поздравя за смелостта, защото ако нашите медици са на първа линия, то баничарите и ситничарите, търговските работници и пекарите, които са пряко заети в бранша, са на втора линия и без тях също животът нямаше да е това, което е в момента, колкото и да е труден.

Те се трудят през нощта, а през деня търговските работници продължават да работят, въпреки тези трудности, които неочаквано ни се стовариха върху главите. По отношение на мерките за сигурност, редно е да успокоим клиентите. Ние още от 2007 г. сме задължени да въведем прилаганата в цял свят система за безопасност на храните, правила, въведени от НАСА. Поради тяхната специфика на работа още преди 50 години те са въвели тези системи с оглед опазването на населението от епидемии и опасни болести. Така, че ние сме в час още от 2007 г. Не само в нашия бранш. Това е система за проследяване на риска на критичните и контролните точки. Освен това и във връзка с епидемията сме задължени да изпълняваме някои допълнителни неща. В момента се извършва дезинфекция на всеки обект, стриктна лична хигиена на всеки служител и ние категорично спазваме тези мерки. Освен това нашето производство минава през 180-200 градуса температура, затова то е най-малко рисково. Така че категорично продуктите във фурните са нещо безопасно, разбира се пак подчертавам при спазване на всички останали изисквания за хигиена.

По отношение на кризата, която върлува навсякъде, в нашия бранш , ако ме питате дали има фалити-има. Те не са много. Във Варна има около 50 фирми, които се занимават с производство за хлебни и сладкарски изделия. Нашата продукция не е забранена да се продава, ние имаме разрешението да работим, макар и изключително трудно да се добрахме до тази информация, защото дни наред имаше разнопосочни отговори от контролните органи. Имаше обаче колеги, които при обявяване на извънредното положение, изобщо не отвориха. Защото са преценили, че при обороти по-малки от 50% не си струва да поддържат персонал и да плащат работна заплата, осигуровки, ток, вода и наем. Те са преценили, че е по-разумно да си пуснат работниците в платен, неплатен отпуск и на трудовата борса.

Що се отнася до варианта 60 на 40, той в нашия бранш не върши работа. Защото ние трябва да осигурим 4 часа работно време на наетите служители. Ние можем да вземем 60% от държавата само за тези работници, които работят по 4 часа, а ние не можем да държим хора на 4 часа, при положение, че се опитваме да направим оборот, за да оцелеем. Друг е въпросът, че хора няма по улиците и че оборотите са се сринали. Затова много хора предпочетоха да затворят при тези ниски обороти. Много от колегите заявиха, че ще се оправят сами. Ако ситуацията продължи месец-два, браншът ще излезе сравнително с малки минуси. Но за по-дълготрайно време не мога да дам прогнози", коментира Иво Бонев.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Влизането на България в Шенген
България в еврозоната
Великден 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: