Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Иво Бонев: Родителите трябва да имат "тежката дума" кой да прави безплатните закуски за учениците
Автор: Пламена Николова 16:38 / 01.10.2018Коментари (0)5208
© Varna24.bg
Родителите трябва имат "тежката дума" при избора на фирмата и доставчика на безплатните закуски за учениците във Варна. Това заяви за Varna24.bg Иво Бонев, председател на Съюза на хлебопроизводителите и сладкарите в морската столица.

"Старта на учебната година беше съвсем скоро. Имам впечатления от много родители, които коментират безплатните закуски за 1 и 4 клас, които се поемат от държавата, и има огромно недоволство. Хората споделят, че тези закуски се хвърлят в кошчетата. Аз имам виждане, но като препоръка мога да кажа само, че в комисиите в училищата, е добре да влизат родители от настоятелството и те да имат решаваща дума при избора на партньор, с който настоящото училище да работи през годината. Търговете са сега декември месец. Добре е да има родител, защото независимо дали ще е по Закона за обществените поръчки или по правилник на училището, добре е да се знае кой е доставчикът. Дали е производител или е търговец. Дали е регистриран в БАБХ. Трябва родителите да отидат на място и да видят къде и как се произвеждат тия закуски. Трябва да се види какво се влага в тях. Дали са от микс или от нормалните продукти. Защото някои производители си позволяват да хранят децата със закуски, забъркани от миксове. Не че това са отрови. Но съвсем не е закуската, с която да храним децата си. Родителите имат пълното основание да бъдат с най-голяма тежест в една комисия, за да може после да не се сърдят, че децата хвърлят закуските в коша. Нека те да направят правилния избор. Иначе производители има и може да се направи добър избор. Категорично стои въпросът и за цената, тя е твърде ниска за нещо по-добро и по-качествено", коментира Иво Бонев. 

Той обясни и защо се е стигнало до повишаване на цената на хляба и закуските във Варна: 

"Цената на хляба наистина е покачена от 1 септември приблизително. От 1 лв. на заводски хляб, сега е 1,05-1,07 лв. Това са приблизителни цифри, защото цената на хляба не е фиксирана. Предвид на предлагането и търсенето има различни цени, тук говорим за заводски хляб тип 700. Това покачване като проценти е около 8%. В момента цените на заводския хляб не са с драматично поскъпване и до това се стигна след повишаване на основната ни суровина-брашното, което пък е вследствие повишаване цената на пшеницата. Миналата година се търгуваше пшеницата за 250 лв. сега е 360 лв. за тон, съответно брашното стана от 600 на 730 лв. с ДДС на тон, това е най-евтиното брашно. Другите видове хляб също имат поскъпване със 7-8 %. Поскъпването е факт, закономерно е. Има и други причини като поскъпването на труда.

Считам, че към момента, ако няма други сътресения в предлагането на суровините, а и на енергийните разходи, не би следвало да има ново поскъпване. Предполагам, че се интересувате какво правим с газта, която от днес е с нова цена? Специално за цените на енергийните разходи трябва да сме по-внимателни, защото това, което се коментира като процент не отговаря, докато не дойдат фактурите. От практиката знам с електричеството, бяхме изненадани с по-високи от очакваните сметки.

На газ работят най-големите хлебозаводи, във Варна има три на газ и ток. Най-големите производители диктуват и цената на пазара. Енергийните разходи за всеки един от нас като производител са между 3 и 10% и всеки си калкулира разходите, за да вземе решение за корекция на цената. В условията на пазарна икономика не може да се вдига постоянно цената. Голямо значение има ценовата политика на търговските вериги, но те едва ли биха се решили да се лишат от техния процент надценка и печалба.

От години говорим за ДДС-то, то е диференцирано в целия ЕС и е далеч под средното за страната ни като варира от 6 до 12%. При нас е 20% и хлябът не е по-различна стока за търгуване от всяка друга. По тая причина нормално е да има покачване на цената. Ако правителството има смелостта да въведе по-ниско ДДС за хляба ще има няколко по-благоприятни насоки за нас и потребителите. Нашият бранш ще мине изцяло на светло, защото тези, които работят на тъмно ще започнат да си плащат. Ще си осигуряват и работниците на нормалните работни заплати и така ще влязат повече пари в хазната от данъци. 

Относно закуските и повишаване на цената при тях, нещата не са много по-различни. Закуска под 1 лв. във Варна не може да се намери. Баничката е 1,40 лв. При закуските освен брашното фактор е вдигането на заплатите в бранша. Трудно се намира персонал и за да го задържим трябва да даваме по-високи заплати. Сладкарските изделия леко изостават, но там е разбираемо, защото миналата година поскъпнаха след вдигането на цените на какаото и на маслата. Тая година има застой. Вероятно и там ще има покачване, но нещата не са драматични, говорим за стотинки. От наша гледна точка този процес е нормален", допълни експерта.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Газови доставки
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Реформи в БДЖ
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1596) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: