Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Иво Бонев: Вдигаме цената на закуските, за да оцелее браншът във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 08:00 / 11.07.2020Коментари (2)3617
© Varna24.bg
Налага се да вдигнем цената на закуските, за да оцелее браншът във Варна. Това коментира за Varna24.bg Иво Бонев, дългогодишен председател на Съюза на хлебарите и пекарите във Варна, работещ в бизнеса със ситничарски изделия.

"Много тежко се работи в момента, защото оборотите ни падат. Всеки ден се налага да се конфронтираме с недисциплинирани клиенти, които отказват да влязат в обектите ни с маски. Много са факторите, които ни затрудняват, но всички сме изправени пред нуждата да вдигнем цените, за да оцелеем.

Аз лично в моите обекти вдигам цените на закуските от неделя, други колеги вече го направиха, някои тепърва ще го направят. Става въпрос за цените на закуските конкретно във Варна, но съм сигурен, че колегите в цялата страна ще предприемат подобни действия. Това е мярка, която се прилага в краен случай, когато са изчерпани всички други възможности и икономическата логика не ни позволява да работим на загуба. Тогава прибягваме до този метод, за да оцелеем на пазара. 

Поскъпването няма да е драстично, около 6-7% ще е скока. Това означава около 10 стотинки. Баничката става 1,50 лв., бюрекът 1,60 лв., кифлата става от 1,10 лв. на 1,20 лв. с пълнеж, милинките от 1,20 лв. на 1,30 лв.,  ако са с поливка съответно 1,40 лв. Малко, но почти на всичко ще има надценка с 10 стотинки. 

Тези пари няма да отидат директно в нашия джоб, те отиват за спасението на бизнеса. Основната причина е ниският оборот. Когато освободиха мерките преди около два месеца, имахме период, в който нямаше обезпокоителни данни по отношение на заболелите, нямаше рестриктивни мерки и очакващи се такива. Хората излязоха масово и оборотите при нас се бяха стабилизирали като траен тренд нагоре. Когато въведоха отново преди няколко седмици маските на закрито, това повлия върху посещаемостта в нашите обекти. 30% е спаднал оборота спрямо същия период за миналата година. 

Когато оборота падне, всички други разходи идват много в тежест. Това е първата, основна причина. Втората, е въвеждането на новите прагове на минималната основна заплата. От там осигуровките на човек скачат с минимум 36 лв., при десет човека персонал са допълнителни 360 лв. на месец. 

Въведоха две такси за касовите апарати и макар и еднократни, те са разход. Най-важната причина за скока на закуските обаче, това е цената на основната ни суровина-брашното. Пшеницата поскъпна. Предстои на есен цената на брашното да скочи, като по верига
©
та ще поскъпне и хлябът. 

Във Варна вече има няколко фалирали фирми сред колегите, които освобождават работници и помещения. 1500-2000 човека са пряко засегнати в нашия бранш за Варна, а косвено потърпевши са много повече, защото това са наши доставчици на суровини, на техника, фирми, които гравитират около нашия бранш и те търпят загуби, ако някой от нас фалира. 

Тежко е за всички в момента. Като се разходиш по улиците, виждаш как продавачките в магазините стоят отпред, защото няма клиенти, които да обслужват. Няма потребление и то през лятото, а знаете, ние сме сезонен град. 

За нас спасително е именно лекото повишение на цените, което по веригата ще е за сметка на клиента, но нямаме голям избор. 

Чудя се защо не намалиха ДДС-то на хляба, след като аз лично настоявам за това от 18 години? Няма как да не поскъпне брашното, така че се увеличава скокът и там.

В момента от НАП са започнали едни много странни проверки през 30 минути по всички обекти. Засичат касата, след малко пак и пак. Не могат да повярват, че оборотите ни наистина драстично са паднали. След като браншът ни закъса, а ние сме с най-евтините стоки, значи кризата е реална и повсеместна", коментира Иво Бонев.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 12.07.2020 г.
+1
 
 
По високи цени още по малки обороти, ние пък нямаме работа и заплати. Всички сме тръгнали към борсата
Aнонимен
на 11.07.2020 г.
+1
 
 
На много места хигиената е под всякъква критика. А и качеството - пълно е с боклуци
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2020 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Газови доставки
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Реформи в БДЖ
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: