Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Иво Бонев: Затварянето на пазарите убива стотици търговци, хората са на ръба на бунта, ако решението не се преразгледа!
Автор: Пламена Николова 15:41 / 12.04.2020Коментари (19)12541
©
Заповедта на здравния министър Кирил Ананиев за затварянето на кооперативните пазари преди Великден, предизвика остра реакция от страна на стотици търговци във Варна, които са на ръба на бунта, ако решението не бъде преразгледано. 

Това сподели за Varna24.bg Иво Бонев, дългогодишен председател на Съюза на хлебопроизводителите и сладкарите във Варна и собственик и на верига пекарни.

Той изрази дълбокото си възмущение от неприятната изненада не само за работещите в неговия бранш, но и за всички останали търговци, разчитащи на препитание от обектите си на Централния пазар в морската столица.  

"Заповедта първоначално се отнасяше само за София и "Женския пазар", където се наблюдават струпвания на хора. Тази сутрин заповедта забрани търговията на всички кооперативни пазари в цялата страна, които да спрат работа днес и от четвъртък до неделя, като се очаква второ нареждане.

Ние бяхме изключително изненадани сутринта в 8 часа, когато ми се обадиха колеги, че инспектори от РЗИ-Варна минават на централния пазар и затварят обектите ни.

Цялата продукция от фурната ми за закуски тази сутрин отиде в кофата. Това не бяха изпечени закуски, а подготвени печива, готови втасали. Каквото беше изпечено го раздадох на хората от персонала. Всичко останало по хладилниците беше изхвърлено. Проблемът не е само за днес, тревогите ми са основно за Великден. В моя бранш тези няколко дни спасяват месеца и заплатите на хората. Ние не искахме помощ от държавата, не се и вписваме при тези, които ще я получат. С тази нова заповед, обаче, на нас ни отрязаха възможността за оцеляване точно в най-оборотните дни, преди и по време на празника.

За клиентите остава вариантът да пазаруват в търговските вериги, сякаш там опасност от зараза с коронавирус няма или пък са по-прецизни в дезинфектирането.

Община Варна полага усилия в тези големи търговски вериги да създава ред, раздава маски, вътре се правят коридори за клиентите. Капацитетът на общинска фирма "Пазари" според мен дава възможност за подобна организация и на съответните кооперативни пазари, било чрез прегради, указателни табели и хора, които да ориентират клиентите от къде да преминава потока и как да се пазарува.

В случая нас ни игнорират от пазара, забраняват ни да работим. Това, което е още по-тревожно, че няма никаква яснота дали ще отворят пазарите и кога. От тук нататък или си освобождаваме работниците, или в платен отпуск ги пускаме, но проблемът е много сериозен за нас.

Варненеци няма да останат без козунаци, но места като общинските пазари са наситени с клиенти и при добра организация всички щяха да са доволни. Хората можеха на въздух, задължително с маски, спазвайки нужното отстояние да си напазаруват пресни плодове и зеленчуци, месо, риба, козунаци и да си тръгнат.

Всички работещи на пазара са настръхнали срещу това неадекватно решение, което говори за ниска емоционална интелигентност. Това е първична реакция, реакция на емоциите, позована на репортаж за струпването на хора на някакъв пазар. Това решение тотално убива всички стотици хора, работещи на пазара във Варна. Това е убийствен удар по дребния бизнес. Първоначално направиха организация как хората от фермерските пазари да пласират продукцията си и изведнъж всичко се обърна с главата наопаки.

Искрено се надявам тази заповед да се преосмисли, защото очаквам много голям отпор от всички. Аз представлявам нашия бранш, но месарския бранш, зеленчукопроизводителите, търговците на риба и всички останали ще скочат. Каква е логиката да насочим потока от хора към затворените магазини, където всеки може да пипне всяка стока и рискът е далеч по-голям от обслужването на пазара. Там по сергиите продавача подава стоката с ръкавици в торбичка. Много по-опасно е пазаруването във веригите. Силно се надявам до сряда да бъде преосмислено решението и да ни оставят да работим при засилени мерки за сигурност", коментира за медията ни Иво Бонев. 




Още по темата: общо новини по темата: 14906
09.04.2024 »
09.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
предишна страница [ 1/2485 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 13.04.2020 г.
-1
 
 
Имаш верига от хлебопекарни какво мрънкаш.едва ли си хвърлил нещо най лесна е да пренасочи стоката.Аз ако искам от твойте козунаци като е затворено на пазара ще отида на друга хлебопекарна из целия град ги има
Aнонимен
на 13.04.2020 г.
0
 
 
Долни БОКЛУЦИ - те мислят за народа да знаете . Изведнъж са се загрижили истински за вашия живот и здраве. Ама защо не можете да разберете, че тези хора ви се подиграват от години?
0
 
 
Да живее Европейският Съюз, Българските Политици!Да не забравим и Църквата, че трябва да се и молим на някой !
Aнонимен
на 13.04.2020 г.
-1
 
 
Хората в Китай затвориха цяла област,в пъти по голяма от България.Цяла Италия е под строги мерки.Постепенно светът се блокира.Вие какво искате,да стигнем до там ли?Трябва ли да се разболеят и умрат хиляди за да се вразумите?Разберете,че за да се върти икономика,трябва да останат живи хора,които да работят,потребяват и плащат данъци.Съчувствам ви,но приоритетите са ви грешни.
0
 
 
Е, то на ръба не е като да е отвъд! Търпелив е българският народ. Ще издържи още мандати на Бат’ Бойко!
Aнонимен
на 13.04.2020 г.
-1
 
 
Ами при толкова гладуващи, да изхвърлиш хляба??? Това само тъп и алчен мутра-бизнесмен може да направи. За такъв екземпляр живота и здравето на хората са без значение. За него е важна печалбата.
Aнонимен
на 12.04.2020 г.
+1
 
 
тука вече намирисва на нещо друго... държавата защитава ми се струва на някой друг интересите...
+1
 
 
Бригадите на Инжстрой обаче си бачкат на групи по 7-8 човека, ремонтите на улиците си вървят с пълна сила и средствата се усвояват ударно. А тия, дето ще фалират - кучета ги яли!
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Мигрантски натиск към България
Природни стихии
Поскъпване на хранителните продукти
Благоевград може да има нов омбудсман още през март тази година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: