Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Изчезнал архивът на имотите по Параграф 4
Автор: Екип Varna24.bg 10:48 / 23.10.2009Коментари (0)1184
Изчезнал е архивът на имотите по Параграф 4. Това коментираха ползватели на земи по време на приемната на общинските съветници от ГЕРБ. Хиляди собственици на имоти по Параграф 4 не могат да открият протоколите, с които са били отчуждавани терени от органите на държавата преди 1989 г. „Ако тези документи се съхраняваха, днес ние нямаше да имаме проблеми с реституционните претенции на евентуални наследници". Това заяви по време на приемната жена - ползвателка на имот в местността Ален мак. „Става въпрос за нива от 2,9 дка, която е отчуждена с протокол от 1964 г., за да бъде включена в ТКЗС. Сега този имот е мой, но към него има предявени реституционни претенции от наследници", жалва се жената. Според представените от нея документи, по онова време, държавата е обезщетявала собствениците на подобни земи с равностойни имоти до 2 дка площ на семейство, като разликата им е била изплащана. „Всичко е описано в тези протоколи на поземлената комисия, които обаче са изчезнали", коментира тя. Според нея документите са умишлено укрити или унищожени. „Разбрах, че тези скици се съхраняват на 2 места - в Държавния архив и в този на общината. Моят имот е бил отчужден от комисията към градския съвет, но аз не мога да открия скица за това, нито тук в общината, нито в Държавния архив", жалва се жената. За тази цел тя помоли за съдействие общинските съветници от ГЕРБ.

Липсата на архив е основният проблем на ползвателите на земи по Параграф 4. Ако документите се намерят, те ще могат да докажат собствеността си при възникване на евентуални реституционни претенции. Това коментира пред „Позвънете" председателят на Асоциацията на ползвателите на земи по Параграф 4 Иван Дърмонски. Според него скиците са били умишлено унищожени или скрити.

Ако имотът е бил отчужден преди 1972 г. документите за това трябва да се съхраняват в Държавния архив, в областна администрация, а от 1972 г. насам в общината, уточни Дърмонски. В асоциацията членуват над 2500 души, ако тази жена иска ние можем да й окажем методическа помощ. Но за тази цел тя трябва да стане наш член, коментира той. В момента от сдужението на ползвателите подготвят промени в Закона за ползването на земеделски земи, които ще бъдат предложени на варенските депутати от ГЕРБ, съобщи председателят.

Друга жена се жалва по време на приемната на общинските съветници от ГЕРБ, че й е бил възстановен имот, който не е бил нейна собственост. 80-годишната Анка Мишева сподели, че е имала реституционни претенции за терен от 2,3 дка в местността Франга дере, срещу сградата на ВиК във Варна. Имотът е бил отчужден през 1954 г., а през 2000 г. е възстановен на собствениците. "Теренът, който ни бе върнат не е нашето място", жалва се тя. Въпреки това, възрастната жена е решила да вземе предложения й имот, за да не остане с празни ръце. След това тя доброволно е разделила земята със сестра си. 9 години по-късно тя обаче, решава да търси отново истинското си място. "Това е абсурдно. Не може след толкова време и то след като вече сте взели този имот, даже сте го и поделили, сега да искате да ви бъде върнат друг", коментира от своя страна общинският съветник от ГЕРБ Николай Пашов.

Източник: в. "Позвънете новини"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
Природни стихии
Наводнения 2024
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: