Изчистват батаците с храненето на децата във варненските детски градини

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (3)
13:49 / 12.06.2014
1499
Всички детски градини във Варна да бъдат хранени от общинското дружество "Ученическо и столово хранене". Това решиха общинските съветници на днешната сесия на местния парламент. Те възложиха на кмета Иван Портних да сключи договор за дейността с общинското дружество.

Преди решението съветниците се впуснаха в дебати в най-различни посоки свързани с храненето на децата. Към темата ги завърна зам.-председателят на съвета, д-р Янко Станев:

"Темата днес е една! Евродиректива ни дава право да възлагаме дейността директно на общинска фирма. Въпросът е ние започваме ли да се възползваме от закона? Тоест, даваме ли на общинска фирма храненето на децата, което тя е извършвала толкова години и няма нарушения или правим един организиран хаос, който беше започнат преди 6-7 години.

С това решение се предлага - възлагаме функцията "хранене" на кмета. Това е консултирано с всички ведомства. Има и нерешени въпроси, но с такова решение категорично защитаваме интереса на децата. Спираме и процеса на феодализация, който доведе до проблеми, като този между Математическа гимназия и училище "Захари Стоянов". В момента казваме - Общински съвет и Община Варна ще възложат на фирмата да храни децата", коментира д-р Станев.

Той подчерта още, че с това решение ще бъдат изчистени батаците с храненето на децата в градините, които са били създадени с административни актове в предишни години. Освен това ще се излезе и от проблема с наказанията за директорките на детски градини свързани с храненето, с който имаше много спекулации. "Тези наказания са нищо друго освен приятелски огън", подчерта д-р Станев.

Според него местната власт би могла да подходи по същия начин и към други общински дейности. Тоест, кметът да възлага директно. Става въпрос за почистването на града, за озеленяването и т.н.

"Какво по-хубаво от това да има колкото може по-малко посредници между общината и гражданите", посочи още зам.-председателят на съвета.

Източник: Днес+


Виж коментарите (3)
Още новини от Новини от Варна:
Супер новина за всички малчугани във Варна!
Само на 10 км от Варна, туристка коментира: Това е моят любим пла...
Предложение: Паркингът на "Колхозен пазар" да стане градска гради...
Вижте първи кадри на колата-убиец от Варна
След тежкия инцидент във Варна: Пробите за алкохол и наркотици на...
Очевидец: Удареният пешеходец изхвърча и падна в дерето, а върху ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).