Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Изцяло нова наредба за управление на отпадъците е подготвила Община Варна
Автор: Пламена Николова 17:04 / 07.12.2021Коментари (0)1361
©
Изцяло нова наредба за управление на отпадъците е подготвила Община Варна. Проектът е изготвен в съответствие с общинската политика за насърчаване на разделното събиране на отпадъци. Очакваните резултати от прилагането й са увеличаване на количествата рециклируеми отпадъци и съответно намаляване на депонираната смет. Това стана ясно на днешното заседание на ПК "Благоустройство и комунални дейности“, на което беше разгледан и одобрен проектодокументът. 

Контролът по наредбата ще се упражнява от кмета на община Варна или от оправомощени от него длъжностни лица. Те ще имат право както да установяват самоличността на проверяваните от тях лица, така и да имат достъп до всички обекти и цялата документация, необходима за осъществяване на проверката. Служителите ще могат да влизат в недвижими имоти след осигурен достъп от страна на собственика, ползвателя или наемателя. Физическо лице, което не допусне длъжностно лице в обект или не предостави документи или информация с цел възпрепятстване на проверката, ще се наказва с глоба от 200 до 1 000 лв., а юридически лица и еднолични търговци – с имуществена санкция в размер от 5 000 до 10 000 лв.

Размерите на санкциите остават същите, като в сега действащата наредба. С глоба от 300 до 1 000 лв. ще се наказват физически лица, изхвърлящи отпадъци на неразрешени за това места. За еднолични търговци или юридически лица тази санкция е в размер от 1 400 до 4 000 лв.

Новото в наредбата е, че освен фирмите вече ще се санкционират и физически лица, които нерегламентирано изгарят или извършват друга форма на незаконно третиране на отпадъци. Глобата за тях ще е от 2 000 до 5 000 лв., а при повторно нарушение финансовото наказание ще е в двоен размер.

Създава се и нова точка за налагане на санкции на еднолични търговци или юридически лица, които повторно нарушават правилата и изхвърлят опасни отпадъци на неразрешени места. В този случай те ще плащат имуществена санкция в размер от 20 000 до 100 000 лв.

В рамките на заседанието бяха направени предложения за промени в проектонаредбата. Съветниците решиха те да бъдат внесени в писмен вид, за да може да бъдат евентуално обсъдени и от членовете на Правната комисия, преди Общинският съвет да приеме окончателния вариант на документа.

На днешното заседание бяха одобрени също така дългосрочна и краткосрочна програма за насърчаване използването на енергия от възобновяеми източници и биогорива на територията на община Варна. Краткосрочната е за 3-годишен период, а дългосрочната – за 10 години. С реализацията на програмите се цели увеличаване на дела на енергията от възобновяеми източници от брутното крайно потребление на енергия за община Варна до 32% през 2030 г.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: