Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Издадоха книга за "Златното ключе" на Варна
Автор: Пламена Николова 13:23 / 25.11.2020Коментари (0)1211
©
Издадоха книга за "Златното ключе" на Варна. От там поеха професионалния си път много театрални и кинокадри, сред които: режисьорите – проф. Пламен Марков, Галин Стоев, Василена Радева, Максима Боева, актьорите – Марин Янев, Стефан Мавродиев, Мариус Донкин, Кръстьо Лафазанов, Николай Ишков, Христо Чешмеджиев, Стефан Денолюбов и мн. мн. др.

Много творци са започнали своя професионален път от тук! Творци, които са оставили и оставят неповторим почерк в изкуството. Уникална книга бе издадена тези дни. Книга, която описва една епоха във Варна. Книгата "Спаси и сохрани“ се отнася до историята на Детско-юношеския театър "Златното ключе“, при ЦПЛР-ОДК, Варна, който вече 45 години е феномен в културния живот на града. Носител е на Почетния знак на Варна – златен, с огърлие.

От там поеха много театрални и кинокадри, сред които са: режисьорите – проф. Пламен Марков, Галин Стоев, Василена Радева, Максима Боева, актьорите – Марин Янев, Стефан Мавродиев, Мариус Донкин, Кръстьо Лафазанов, Николай Ишков, Христо Чешмеджиев, Стефан Денолюбов и мн. мн. др.

Авторката Сия Папазова споделя в началото: Написах и подредих книгата в памет на сестра ми Катя Папазова, на нейното красиво, впечатляващо дело и на събитията, свързани с този уникален театър.

Тази школа е създадена преди 45 години от филолога, журналиста, режисьора и театралния педагог Катя Папазова – създател на много театрални и кино кадри. И сега, в почти всеки клас на НАТФИЗ "Кр. Сарафов“, се обучават възпитаници на школата.

Театралите наричат това време - "епохата на Катя Папазова“. В чест на нейното съзидателно и достойно дело една варненска улица носи името ѝ. В края на 2007 г., след кончината ѝ, художественото ръководство на студиото поема нейната сестра – драматургът и театралният критик Сия Папазова.

Книгата започва с биографичен очерк за Катя Папазова и проследява пътя от замисъла до избистрянето и практическото осъществяване на идеята за създаване на детско-юношески театър в град Варна, амбициозното ѝ намерение да открива бъдещи кадри в областта на театралното изкуство и в киното. Отзивите, спомените, впечатленията на бивши "ключета“ от съвместното им творческо съществуване оставят впечатлението , че "тя е тук“...

След нейната смърт сестра и, драматургът Сия Папазова, продължава основното направление на делото на Катя – изграждането на детското представление. В съдържанието на книгата  Сия Папазова поставя акцент и върху изработването на художественото слово, с неговата специфична природа и култура. Причина за това нейно решение е, че "вербалното“ в света на театъра отстъпи своите позиции и отиде в задния двор на съвременното битие. Тя превръща документалното слово в художествено. Развива формата на камерния и моно спектакъл, като за тази цел адаптира къси разкази и новели от Достоевски, Чехов, Мопасан, О‘Хенри... Продължава и развива делото на Катя Папазова като приемник на нейните идеи и практики.

Книгата предлага подробна информация за един колосален труд – над 30 постановки, от 1973 г. до 2006 г. за дарбата на Катя да привлича, да сплотява, да обединява автори, сценаристи, сценографи, композитори – доказани творци в полето на българската култура. За децата - най-доброто! Авторката разработва значими теми, подсказани от битието на детския театър с любов и вещина: Театърът и детето – метод и стратегия, Програма Шекспир - театралното обучение чрез Шекспировата драматургия служи като превенция на агресията, грубостта, насилието сред съвременните деца и юноши, Програма Достоевски – Чехов - за деца и юноши; от късия разказ към неговия театрален аналог; за документалното и неговата роля в художественото обучение; литературният театър – нова визия за съвременно обучение на децата и юношите в областта на театралното изкуство; добри практики и нови форми, отнасящи се до ролята на учителя по театрално изкуство в отношението родител – даровито дете; ДЮТ "Златното ключе“ - откривател на бъдещи творци в полето на българската култура

Книгата е озаглавена с библейската фраза "Спаси и сохрани“. В заглавието има скрит смисъл в две части. Първата съдържа едноактно действие – спаси! А втората – повелява нещо друго. Какво повелява втората?.. Ще разберете, когато прочетете тази книга до край.

Книгата, с автор Сия Папазова, е издадена от СНЦ "Културно пространство", по Фонд "Култура" на община Варна 2020.

 

 









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
България и Войната в Украйна
Евроизбори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Природни стихии
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: