Издадоха книга за "Златното ключе" на Варна

Автор: Пламена Николова
Коментари (0)
13:23 / 25.11.2020
1219
Издадоха книга за "Златното ключе" на Варна. От там поеха професионалния си път много театрални и кинокадри, сред които: режисьорите – проф. Пламен Марков, Галин Стоев, Василена Радева, Максима Боева, актьорите – Марин Янев, Стефан Мавродиев, Мариус Донкин, Кръстьо Лафазанов, Николай Ишков, Христо Чешмеджиев, Стефан Денолюбов и мн. мн. др.

Много творци са започнали своя професионален път от тук! Творци, които са оставили и оставят неповторим почерк в изкуството. Уникална книга бе издадена тези дни. Книга, която описва една епоха във Варна. Книгата "Спаси и сохрани“ се отнася до историята на Детско-юношеския театър "Златното ключе“, при ЦПЛР-ОДК, Варна, който вече 45 години е феномен в културния живот на града. Носител е на Почетния знак на Варна – златен, с огърлие.

От там поеха много театрални и кинокадри, сред които са: режисьорите – проф. Пламен Марков, Галин Стоев, Василена Радева, Максима Боева, актьорите – Марин Янев, Стефан Мавродиев, Мариус Донкин, Кръстьо Лафазанов, Николай Ишков, Христо Чешмеджиев, Стефан Денолюбов и мн. мн. др.

Авторката Сия Папазова споделя в началото: Написах и подредих книгата в памет на сестра ми Катя Папазова, на нейното красиво, впечатляващо дело и на събитията, свързани с този уникален театър.

Тази школа е създадена преди 45 години от филолога, журналиста, режисьора и театралния педагог Катя Папазова – създател на много театрални и кино кадри. И сега, в почти всеки клас на НАТФИЗ "Кр. Сарафов“, се обучават възпитаници на школата.

Театралите наричат това време - "епохата на Катя Папазова“. В чест на нейното съзидателно и достойно дело една варненска улица носи името ѝ. В края на 2007 г., след кончината ѝ, художественото ръководство на студиото поема нейната сестра – драматургът и театралният критик Сия Папазова.

Книгата започва с биографичен очерк за Катя Папазова и проследява пътя от замисъла до избистрянето и практическото осъществяване на идеята за създаване на детско-юношески театър в град Варна, амбициозното ѝ намерение да открива бъдещи кадри в областта на театралното изкуство и в киното. Отзивите, спомените, впечатленията на бивши "ключета“ от съвместното им творческо съществуване оставят впечатлението , че "тя е тук“...

След нейната смърт сестра и, драматургът Сия Папазова, продължава основното направление на делото на Катя – изграждането на детското представление. В съдържанието на книгата  Сия Папазова поставя акцент и върху изработването на художественото слово, с неговата специфична природа и култура. Причина за това нейно решение е, че "вербалното“ в света на театъра отстъпи своите позиции и отиде в задния двор на съвременното битие. Тя превръща документалното слово в художествено. Развива формата на камерния и моно спектакъл, като за тази цел адаптира къси разкази и новели от Достоевски, Чехов, Мопасан, О‘Хенри... Продължава и развива делото на Катя Папазова като приемник на нейните идеи и практики.

Книгата предлага подробна информация за един колосален труд – над 30 постановки, от 1973 г. до 2006 г. за дарбата на Катя да привлича, да сплотява, да обединява автори, сценаристи, сценографи, композитори – доказани творци в полето на българската култура. За децата - най-доброто! Авторката разработва значими теми, подсказани от битието на детския театър с любов и вещина: Театърът и детето – метод и стратегия, Програма Шекспир - театралното обучение чрез Шекспировата драматургия служи като превенция на агресията, грубостта, насилието сред съвременните деца и юноши, Програма Достоевски – Чехов - за деца и юноши; от късия разказ към неговия театрален аналог; за документалното и неговата роля в художественото обучение; литературният театър – нова визия за съвременно обучение на децата и юношите в областта на театралното изкуство; добри практики и нови форми, отнасящи се до ролята на учителя по театрално изкуство в отношението родител – даровито дете; ДЮТ "Златното ключе“ - откривател на бъдещи творци в полето на българската култура

Книгата е озаглавена с библейската фраза "Спаси и сохрани“. В заглавието има скрит смисъл в две части. Първата съдържа едноактно действие – спаси! А втората – повелява нещо друго. Какво повелява втората?.. Ще разберете, когато прочетете тази книга до край.

Книгата, с автор Сия Папазова, е издадена от СНЦ "Културно пространство", по Фонд "Култура" на община Варна 2020.

 

 


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
С бавни темпове: Ремонтът на този емблематичен за Варна хотел про...
Хубавото време се разваля, дъжд и гръмотевични бури очаква Варна
Кметът Коцев поздрави всички именици и български военни
Трафикът по пътя София - Варна е изключително натоварен
Коалиция ГЕРБ - СДС регистрира листата си с кандидати за народни ...
Добра новина от Варна: Строят се нови кораби


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).