Ќовини
—порт
—правочник
ќб€ви
¬ход
close
«ј–≈∆ƒјЌ≈...
Ќачало
јнализи
¬арна
—портни
–егионални
Ѕългари€
ћеждународни
Ћюбопитно
√алерии
Ћичности
RSS
¬сички
ќбщество
Ѕизнес
 риминални
»нституции
ƒруги
„итателски
»здигат варненски аналог на ¬ис€щите градини на —емирамида
јвтор: ƒимитър ўерев 08:53 / 05.04.2024 оментари (10)19245
©
јналог на ¬ис€щите градини на —емирамида ще бъде издигнат във ¬арна. “ова е сграда, като симбиоза на природата в средата чрез принципите на биофилни€ дизайн. Ѕиофили€та е вродената привързаност на човека към естествени€ св€т. “ози тип дизайн се фокусира върху аспектите от естествени€ св€т, свързани с човешкото здраве и производителност, с оцел€ването.

Ѕиофилни€т дизайн е концепци€, използвана в строителната индустри€ за увеличаване на свързаността на обитателите с естествената среда чрез използване на директна природа , непр€ка природа и пространство и услови€ на м€сто. »зползвана както в сграда, така и в градски мащаб, се твърди, че тази иде€ има ползи за здравето, околната среда и икономиката за обитателите на сградата и градската среда, с малко недостатъци. ¬ъпреки че името му е измислено в новата истори€, индикатори за биофилен дизайн са наблюдавани в архитектурата още от ¬ис€щите градини на —емирамида във ¬авилон .

Ќачалото на биофилни€ дизайн датира около началото на 80-те години на ’’ век. Ѕазира се на факта, че човекът е еволюирал и се е развивал, адаптирайки се към естествени€ св€т, че е биологично свързан с природните процеси и характеристики и посто€нната връзка с природата е определ€ща за благополучието му. ѕротивопостав€ се на доминиращото през последни€ век постъпателно откъсване на човешката среда от природата, на жилищните сгради, училищата, болниците и производствените и обществени места без естествено осветление, без растени€, без естествена циркулаци€ на въздуха, изградени и обзаведени преобладаващо с изкуствени материали.

—градата ще се намира зад ќбщина ¬арна.

»наче ¬ис€щите градини на —емирамида са били едно от седемте чудеса на древни€ св€т, изброени от елинската култура. “е б€ха описани като забележителен инженерен подвиг с издигаща се поредица от многостепенни градини , съдържащи гол€мо разнообразие от дървета, храсти и лози, наподоб€ващи гол€ма зелена планина, изградена от кални тухли. “върди се, че е построен в древни€ град ¬авилон. »мето на ¬ис€щите градини произлиза от гръцката дума κρεμαστός  (надвиснал), ко€то има по-широко значение от съвременната английска дума "вис€щУ и се отнас€ до дървета, засадени на повдигната конструкци€ като тераса.

¬ис€щите градини са единственото от —едемте чудеса, чието местоположение не е окончателно установено.
«ареждане! ћол€, изчакайте ...
Aнонимен
на 08.04.2024 г.
0
 
 
ѕо разностилие, архитектурен хаос и строителен произвол ¬арна държи първо м€сто. Ќ€кога красивата ¬арна, за ко€то се пееха песни, сега се задъхва от презастро€ване, грозни сгради с невъобразими€ хотел √рафит начело, осакатени и отсечени дървета и улици с дупки. ќще едно грозилище с "модерна" концепци€ ще допълни колекци€та.
Aнонимен
на 07.04.2024 г.
0
 
 
«адължително тр€бва на вс€ка една пол€на или по-гол€м празен терен,във всеки един район на града да бъде застроено.ƒори и старите, грозни и сиви панелки тр€бва да се събор€т и на т€хно м€сто да се дигнат нови кооперации.
Aнонимен
на 07.04.2024 г.
0
 
 
 ато чета в коментарите - н€какви злобни нещастни мрънкащи хора, на които живота им е зле, защото са мрънкащи и оплюващи. ‘асадата е супер и си е точно на м€сто. ј вие хейтъри дайте го малко по-леко. Ќе всичко е лошо.
Aнонимен
на 07.04.2024 г.
0
 
 
ƒано повече архитекти и строители да създават все повече подобни интересни фасади. «ащото в Ѕългари€ сме заприличали на сиво гето. »наче във ¬арна има и друга гол€ма подобна сграда с растени€ по фасадата.
Aнонимен
на 06.04.2024 г.
0
 
 
Ѕраво, отлично градоустройство! “ази сграда "много добре си пасва" с другите две от д€сната и страна!
Aнонимен
на 06.04.2024 г.
0
 
 
прилича на макета в началото на филма "ќпасен чар"... да видим кра€рЯШЛ
Aнонимен
на 06.04.2024 г.
0
 
 
най гол€мата глупост ко€то съм чувал ќправете първо ¬и  и ≈Ћ мрежите в раьона. ќсигурете паркоместа за живеещите вече в раьона и след това може пак да строите. јма строителната мафи€ на ¬арна не може да и се каже Ќе нали пари гр€бвва да дават...
Aнонимен
на 05.04.2024 г.
0
 
 
 аза човекът от панелката със заплата, с ко€то може да си позволи 0.038 кв.м. жилищна площ.
Aнонимен
на 05.04.2024 г.
0
 
 
ѕоредното осиране на централната градска част. “ова да го вдигнат в  аменар, горе на баира, хем ще е на проветриво м€сто, хем ще се вижда отдалеко.
 оментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! ¬сички коментиращи са се съгласили с ѕравилата за публикуване на коментари.
»«ѕ–ј“» Ќќ¬»Ќј
« ћай 2024 г. »
пон
вто
ср€
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
¬иж още:
јктуални теми
ѕарламентарни избори 2024
“¬ и шоу сезон 2023/2024 г.
ѕриродни стихии
24 май: ƒен на слав€нската писменост и култура
јбитуриентски балове 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
јбонамент
јбонирайте се за mail бюлетина ни !
јбонирайте се за наши€ e-mail и ще получавате на личната си поща информаци€ за случващото се в ¬арна и региона.
e-mail:
јнкета
 ак се справ€ ќбщина ¬арна с овлад€ването на последиците от проливните дъждове?
ћного добре
ƒобре, но можеше и по-добре
Ќе се справи
ѕълна трагеди€

–ј«ƒ≈Ћ»:
Ќовини
—порт
—правочник
ќб€ви
ѕотребители
√–јƒќ¬≈:
ѕловдив
¬арна
Ѕургас
–усе
Ѕлагоевград
«ј Ќј—:

«а контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

«а реклама:

“арифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

≈кип
ѕравила
¬арненци във facebook
RSS за новините
‘утбол на живо по телевизи€та
—татистика: