Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Изготвиха план за подпомагане на социалните предприятия във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 09:49 / 13.12.2022Коментари (0)474
©
План за подпомагане на социалните предприятия в града изготвиха професионални организации и Община Варна. Кръгла маса постави въпросите за бъдещето на социалните предприятия във Варна и техните перспективи в една все по-сложна икономическа и политическа среда.

Събитието с тема "Социалните предприятия - мост за социално включване на хора с увреждания“ се проведе в зала "Иван Станчов“ в "Карин дом". То е организирано от EASPD – Европейската асоциация на доставчиците на услуги за хора с увреждания и новосъздадената Българска асоциация на социалните предприемачи имаше за цел да фокусира вниманието на обществени национални структури върху перспективите, които социалните предприятия дават пред хората с увреждания, съобщи БНР.

Разгледани бяха както моментното състояние на екосистемата на социални предприятия в България, така и предизвикателствата, които те срещат пред оцеляването си след пандемията и в настоящата енергийна криза. Важно място в дискусията ще бъде отредено и на европейските перспективи, тенденции и очаквани политически процеси, в сферата на заетостта за хората с увреждания и социалните предприятия, представени от екипа на ЕАСПД в лицето на Фабрицио Де Анджелис и Мигел Буитраго.

На събитието бяха представени съществуващите социални предприятия на територията на община Варна и обсъждани  възможностите за тяхното развитие в партньорство с Община Варна, ЕАСПД и Българска асоциация на социалните предприемачи.

Небезизвестни примери за социални предприятия в морската столица са "Социалната чайна", даваща първа работа на младежи, идващи от институции или рискова среда, пекарна "Радост", която работи с хора със специални нужди и "Неща с душа“ – социално предприятие, в което хора с увреждания и специални нужди произвеждат образователни играчки, игри и материали за деца в предучилищна и начална училищна възраст.

Ролята на социалните предприятия е да изглаждат донякъде несъвършенствата в пазара на труда, в който често няма условия и място за трудова заетост за хора със специални нужди или идващи от рискова среда. Така социалните предприятия се оказват междинна или постоянна спирка за професионална адаптация, ангажирайки уязвимите групи, като ги обучават в нови професионални и социални умения.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
49-ото Народно събрание
Парламентарни избори 2024
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
Лято 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: