Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Изключително важна областна стратегия бе приета днес във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 16:17 / 30.04.2024Коментари (0)1650
©
Областният консултативен съвет за подкрепа за личностното развитие на децата и учениците от област Варна прие на свое заседание Областна стратегия, която предлага утвърждаване на самостоятелни политики в различни области на приобщаващото образование. Пълният документ ще намерите на интернет страницата на областта: https://varnaregion.egov.bg - Комисии и съвети - Областни съвети - Областен съвет за подкрепа за личностно развитие на децата и учениците в област Варна

Стратегията е съобразена с изискванията, посочени в 13 стратегически документа – Закони, наредби, механизми, алгоритми за взаимодействие между институциите в система на предучилищното и училищно образование, Стратегическата рамка за развитието на образованието, Националната програма за развитие БЪЛГАРИЯ 2030, както и с Конвенцията на ООН за правата на детето. Стратегията е насочена към всички деца и ученици, посещаващи детски градини или училища и гарантира участието и изявата им в образователния процес.

В стратегическия документ е публикуван Анализ на здравословното състояние, физическото развитие и дееспособност на децата и учениците от област Варна през учебната 2022 – 2023 година. Водещо място заемат болестите на дихателната система, следвани от психичните и поведенчески разстройства, болести на очите и затлъстяване. Броят на регистрираните случаи на затлъстяване при децата се е увеличил през последните две години от 727 на 971. Най- сериозно засегнати от това заболяване са учениците от 7-ми клас.

Общият брой на детски градини и училища в област Варна е 222, като във всяка една от тези институции се работи съобразно националните програми в сферата на образованието, реализират се различни по обем и обхват програми и проекти.

В документа, публикуван на интернет страницата на Областна администрация – Варна, е анализирана мрежата от предоставяните социални услуги във всяка община от областта, както и степента на обезпеченост от специалисти за допълнителна подкрепа. Обърнато е внимание на кариерното развитие и ориентиране на учениците, на работата с изявени деца с различни дарби.

Мисията на нова Областна стратегия за подкрепа на личностното развитие е да осигури качествено и достъпно образование, насочено към развитие на мотивирани и способни на социална и професионална реализация деца и ученици, съобразено с индивидуалните им различия и особеностите на времето, в което живеем.

Предизвикателствата, които стоят пред изпълнението на стратегията са кадровото и финансовото обезпечаване, осигуряването на приобщаваща среда, своевременно идентифициране на потребностите от допълнителна подкрепа, привличането на родителите като сътрудници в процеса на подкрепа и активно взаимодействие между институциите, които осигуряват образователната и подкрепящите дейности.

Стратегическата цел е осигуряване на равен достъп до качествено образование на всяко дете и ученик, подкрепа на тяхната индивидуалност и образователни потребности. В документа са посочени конкретните мерки и дейности, които ще позволят реализирането на поставените цели, както и механизъм за координация, мониторинг и отчитане изпълнението на Стратегията.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Катастрофа с президента на Иран
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Матури 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: