Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Изкупиха картините на баба Костадинка за ден
Автор: Екип Varna24.bg 10:04 / 22.08.2016Коментари (0)1623
©
Историята на една възрастна жена, който трогна хиляди в социалните мрежи! 93-годишната Костадинка Колева рисува и продава картините си на пазара във Варна, за да си купува храна и лекарства и да помага на болната си внучка. На тази преклонна възраст жената не проси, не моли, а просто продава изкуството си! 

Историята на 93-годишната Костадинка Колева за първи път беше разказана във Facebook. Валентина Андонова се трогнала от възрастната жена, която всеки ден седи часове наред на пазара и продава картините си. Публикувала нейни снимки с призив всеки, който може - да си купи от изкуството на Костадинка. И само за два дни десетки хора откликнали.

"И започнаха да прииждат хора. Останаха 3-4 картини и ги изложихме и опашка от хора имаше. Не знам, аз просто не бях на себе си", разказва Румяна Кротева, дъщеря на Костадинка.

Сега възрастната жена отново е в дома си, приведена над поредното платно. Цари пълна тишина и само изцапаните с маслени бои ръце на Костадинка се движат. Въпреки, че артрита я мъчи, бърза да рисува, защото всичко е изкупено, а и е затрупана от поръчки.

"Две големи картини рисувам на ден. От една страна ми е леко, но от друга страна, много ме боли гърба. Никакво лекарство не пия, нямам възможност, скъпи са лекарствата и нямам възможност да купя. Сега, както стана това нещо, вчера ми донесоха 100 лева от някаква жена, като подарък ми ги е дала", разказва Костадинка Колева.

Костадинка живее с дъщеря си и зет си, които са безработни. Всеки спечелен лев от продажбата на картините отива за храна и за болната внучка на Костадинка. Възрастната жена обаче е твърде горда за да признае пред нас колко често е нямала пари дори за хляб.

Без да вдига очи от картината, Костадинка ни разказва за живота си. Разбираме, че за своите 93 години зад гърба си е преживяла много трудни моменти, но рисуването винаги й е помагало да се справя с проблемите.

"Това е Божия дарба. Никой не ме е учил. В гимназията съм рисувала. Учителят тогава много ме хвалеше. Ходихме в Морската градина, рисувахме природата. Сега ме накарайте да рисувам, не мога да рисувам природа", добавя Костадинка Колева.

По професия Костадинка е била акушерка. Заради заболяване на очите обаче се налага да смени работното си място. Вместо да изражда бебета, тя започва работа в детска ясла, за да кара децата да се усмихват.

"Там бях фурия, защото всичко, което трябваше да го правя, аз го правех с много голяма любов, с охота и цели стени рисувах в игралните, където са децата", разказва Костадинка Колева.

Костадинка е събрала достатъчно снимки, които да превърне в прекрасни картини. Решила е когато отново нарисува достатъчно да върне на своето местенце на пазара, за да продължи да помога на близките си.

Източник: Нова тв









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
Либерализъм и консерватизъм в Европа
Бум на коклюш в България
Преброяване на населението 2021 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: