Изкуствени острови отварят ново пристанище

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
11:19 / 16.10.2009
1615
Авторите на новия Общ устройствен план на Варна представиха идея как без да се нарушава екологичното равновесие във Варненското езеро, да стане възможно разполагането на бъдещия нов контейнерен терминал на мястото на защитена местност Казашко. В настоящия вариант на плана за тази цел е резервирана крайбрежната зона на езерото срещу Максуда. „Този вариант е неудобен по мнението на всички специалисти на първо място заради малкото водно пространство, на което корабите трябва да маневрират. За съжаление обаче това е единственият възможен терен, тъй като почти всички останали са защитени зони", обясни авторът на екологичната разработка в ОУП Людмил Икономов. Според него обаче част от защитената местност край Казашко може да бъде образно казано преместена от другата страна на езерото. На неговия южен бряг могат по изкуствен път да се създадат изкуствени острови и влажни зони, които да подслонят водоплаващите птици и останалите биологични видове, които са застрашени от новия терминал. Подобна практика не е прилагана у нас, но е факт на други места в Европа, като пример за това е Барселона. Това беше потвърдено от специалисти от испанския град, присъствали на представянето на идеята. Те заявиха, че с подобен смел подход те са създали две изкуствени екологични зони в устието на две реки край каталунската столица и в момента прилагат концепцията при изграждането на модерна зоологическа градина.

Шефът на ОбС Борислав Гуцанов, който е основен двигател на проекта за новото пристанище, коментира, че след строежа на контейнерния терминал и новия пасажерски порт с атракционна зона, следващият важен проект за града е създаването на изкуствени острови. Според него обаче все още няма законодателни и икономически условия за това.

Източник: в. "Народно дело"


Виж коментарите (0)

Още по темата (228):
20.01.2013 Хората от Евксиноград излязоха на протест заради високите данъци
03.12.2012 Възлагат изработката на 5 подробни устройствени плана във Варна
18.10.2012 Грандиозни проекти за пешеходните зони на Варна
17.10.2012 Близо 400 000 лв. дължи общината на авторския колектив на ОУП на Варна
19.09.2012 Утвърдиха трите основни зони за градско възстановяване и развитие на Варна
19.09.2012 Обсъждат трите зони за развитие на Варна
Още новини от Новини от Варна:
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).