Изложба "Многото пътеки към морската история’ 2016" бе открита във Военноморския музей

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
16:50 / 24.02.2017
1261
Традиционната изложба "Многото пътеки към морската история' 2016", посветена на дарителството, бе открита във Военноморския музей. При откриването директорът на музея д-р М. Кръстева благодарност на всички, които са допринесли за това фондът на музея да се обогати с повече от 500 нови артефакти.

На дарителите бяха връчени свидетелства, а адмирал Христо Контров бе отличен с грамота за приноса му в опазването на морското историческо наследство на България.

В изказването си командира на ВМС контраадмирал Митко Петев също поздрави дарителите и изрази своята признателност към музея като институция, която съхранява военноморската история, развива и утвърждава морската идея на България.

В изложбата са включени 135 експоната. Сред тях са лични вещи и документи на български офицери - на адмирал Христо Контров, на капитан I ранг Стефан Донев (1928 - 1984), на полковник Панайот Георгиев - участник в Балканската и в Първата световна война; течение на емблематичния в-к "Вапцаровец" - издание на ВВМУ, включително алуминиевите плаки на един от броевете. Обгорена посуда напомня за унищожения от пожар през 1983 г. речен товаро-пътнически кораб "Георги Димитров" (бивш "Цар Борис III"). 

Сред експонатите е гипсовият барелеф на капитан Георги Георгиев на скулптора Павел Джеферов, дарен от наследниците му. Показани са предмети, получени от военни формирования, сред които преносимо медицинско оборудване, командирско сандъче, общовойскови плащ и противогаз, а във външната експозиция на музея е изложена корабна лодка тип "Барказ", получена от първи дивизион на Пункт за базиране - Варна.

Изложбата разкрива разнообразните пътища и източници, създаващи общата картина на българската морска история и може да бъде разгледана до 20 април 2017 г. в зала "Морски сговор" на Военноморския музей. 

На 3 март 2017 г. по повод националния празник музеят ще работи с вход свободен за своите посетители.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Пътуването с автобус у нас - удобно само за хора с ръст под 170 с...
Хотелиер на морето: За Великден пакетите са дву- и тридневни, стр...
Изненада за варненци и гостите на града
Вижте какъв огромен хотел скоро ще бъде готов във Варна. Точно до...
Прекрасна новина за всички варненци!
Ето какво време ни очаква днес във Варна


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).