Изложба "Златният век на Дордрехт“ гостува във Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
15:11 / 07.11.2016
1197
Изложба "Златният век на Дордрехт" ще бъде открита на 10-и ноември в Археологическия музей във Варна. Поводът е 15 години от побратимяването на морската столица с холандския град. В чест на годишнината музеите на двата града обменят част от своите колекции. В Дордрехт бе експонирано най-старото обработено злато на света, а във Варна ще гостуват уникални средновековни паметници от Дордрехт. Изложбите се осъществяват под патронажа на кметовете на двата града - Иван Портних и Арно Брок.

"Златният век на Дордрехт" представя историята и културата на града през периода на неговия разцвет от 1350 до 1450 г. Археологически находки, автентични документи и компютърни възстановки разказват за зараждането на града през ХІ в. и постепенното му превръщане във водещ икономически център на Северозападна Европа през ХІV в. Основен акцент в изложбата е търговията, благодарение на която Дордрехт забогатява и преживява своя "Златен век". Бурното икономическо развитие на града през този период е съпроводено с утвърждаването му като първостепенен политически фактор в Холандия и важно религиозно средище. Чрез предмети от керамика, стъкло, метал и кост е илюстрирано ежедневието и жилищното обзавеждане, а любопитни находки от кост и кожа говорят за забавленията на гражданите и тяхното свободно време. Изключителен интерес представлява световно известната колекция от кожени изделия от ХІV-ХV в., която включва богато декорирани обувки, лични принадлежности и части от воинския костюм. Всички тези средновековни предмети са съхранени стотици години, херметически запечатани във влажните почви на Дордрехт. Епилогът на разказа за възход и могъщество на най-стария град в Холандия е поставен от "наводнението Св. Елизабет". Този драматичен катаклизъм от 1421 г. изправя града пред неговата най-голяма заплаха - водата и предначертава основния приоритет в бъдещото му развитие, а именно: овладяването на водите и усвояването на водните пространства.

Подборът на археологическите находки и илюстративните материали, които са включени в изложбата "Златният век на Дордрехт" е направен с общите усилия на археолозите от Дордрехт и Варна. По време на откриването на изложбата в морската столица, ще участват представители на сдружение "Чигот - исторически възстановки", които представят реконструирани по запазени археологически находки и изобразителни паметници български и западноевропейски воински костюми от началото на ХV в., съобщават от музея.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Няма да повярвате какво открадна жена от Варненско
Великденско яйце радва варненци в Морската градина
Варненски блогър сезира редица институции за схема за 250 млн. лв...
Община Варна обяви свободните места за първо класиране в детските...
На прага на летния сезон сериозен проблем тревожи бранша по морет...
Вход свободен и празнична програма на 6 май в Парк-музей "Владисл...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).