Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Изложба на Александър Петров - Лавандулата в Градската художествена галерия на Варна
Автор: Пламена Николова 08:52 / 14.02.2020Коментари (0)1666
©
На 18 февруари в Градската художествена галерия "Борис Георгиев“ - Варна се открива самостоятелна изложба на Александър Петров – Лавандулата (1916-1983) – именит български художник, който твори от 40-те до 80-те години на ХХ век. Интензивен колорит и подчертана декоративност в национален дух бележат неговия творчески почерк, който го налага като един от най-изявените художници на 60-те години. Работи предимно в областта на пейзажа и фигуралната композиция. Неговото творчество е посветено на теми като селския труд, любовта, майчинството, морето. А темата за брането на лавандула се превръща в негова емблема и затова артистичната общност с топлота го нарича Александър Петров - Лавандулата. 

В изложбата са включени произведения от основните цикли в творчеството на Александър Петров, собственост на семейството на художника. Произведенията от изложбата са представени и в монографичен албум за автора. 

Александър Петров е роден на 16 февруари 1916 г. в Невша, Варненско. През 1940 г. завършва живопис в Художествената академия в София при Борис Митов. Оттогава участва в колективни изложби и има самостоятелни изяви в София, Венеция, Париж, Виена, Нюшател, Москва, Алжир, Лондон, Варшава, Берлин, Стара Загора. 

Във Втората световна война (1944 – 1945) Александър Петров се включва като военен художник доброволец на фронтовете в Югославия, Унгария и Австрия, където създава много рисунки със сюжети от войната и войнишкия бит, публикувани в българските вестници. С тях той участва и в изложбата "Фронт и тил“ (1944), продължава да разработва военни сюжети и по-късно - "Десант и Драва“ (1947). През 1948 картината му "Десант през Драва“ е включена в българската експозиция на Венецианското биенале. 

През 1958 г. Александър Петров отива за пръв път в Розовата долина и това радикално променя творчеството му. Негово вдъхновение стават трудът и битът на селяните от този край, тогава започва да работи по двата си най-популярни цикъла "Лавандула“ и "Розобер“, които продължава да попълва години напред. В тях на основата на фолклора изгражда самобитния си живописен стил и особеностите на колоритното изразяване. 

През 1960 г. посещава Средна Азия и създава цикъл акварели и пастели, излъчващи светлина и радост от живота, сред тях са "Пазар в Бухара“ (1961), "Пейзаж от Хива“ (1961) и др., които показва на първата си самостоятелна изложба през 1961 г. в София. От Париж донася цикъл акварели (през 1963 г.) – "Сен Дени“, "Сена“, "Букинисти“, "Бар“, "Тераса Атлантика“, "Сабъл Долон“ и др. През 1968 г. отново е във Франция, урежда самостоятелна изложба и създава нов цикъл: "Студентски стачки“ (1968), "Париж – Сена“ (1968), "Кафене“ (1968) и др. 

През цялото си творчество Александър Петров работи върху осмислянето и синтеза между българската пластична култура и западноевропейското изкуство. 

Негови творби са притежание на Националната художествена галерия, Софийската градска художествена галерия, градските галерии във Варна, Бургас, Пловдив, Казанлък, Ямбол, Стара Загора, Шумен, Сливен, Плевен, Кърджали, Хасково, Перник, Пазарджик, Русе и Габрово, а също и на много държавни и частни сбирки в чужбина. 

Изложбата на Александър Петров ще остане в Градската художествена галерия – Варна до 5 март 2020.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Матури 2023 г.
Лято 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: