Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Изложба на Марина Варенцова-Русева в Градската художествена галерия на Варна
Автор: Пламена Николова 15:14 / 14.04.2021Коментари (0)2665
От 16 април до 9 май 2021 г. в Градската художествена галерия "Борис Георгиев“ ще бъде експонирана изложба живопис на утвърдената варненска художничка, изкушена от символните и митологични теми, от пейзажа и натюрморта, съобщиха от пресслужбата на културната институция . Нов акцент в работата на Марина Варенцова-Русева са създадените през тази година портрети на български царици. Изложбата е своеобразна творческа равносметка на последните десетилетия на авторката и се реализира с подкрепата на Община Варна.

Изложбата представя Доротея Павлова, уредник в ГХГ – Варна:

Марина Варенцова-Русева е художник, който активно навлиза в художествения живот на града ни в средата 1990-те години. Тя се установява във Варна през 1995 г., след като е получила академично художествено образование по живопис в Петербург и представя значителен брой изложби съвместно със своя съпруг - художника Николай Русев. Така Марина Русева за кратко време успява да се утвърди като уважаван член на групата на варненските художници.

Нейното изкуство е усвоило традицията на класическата руска реалистична живопис, обогатена с лирически интонации, влияние от руския символизъм, формиран от фантастични и религиозно-митологични теми, както и импресионистичните уроци на пленерната живопис.

Настоящата изложба е равносметка за нейния автор. Пейзажите, натюрмортите, портретите и фигуралните композции, представени в експозицията, имат за основание условностите на натурата. Основополагащото начало в картините на Марина Русева е линеарната рисунка, която извежда формата в рационалната конструктивна логика, верният локален цвят има изобразителен и познавателен характер, а фигуративността като базисен пластичен принцип още веднъж свидетелства за високата рисувателна култура на художничката.

Натюрмортите и композициите с цветя предизвикват към т. нар. "близко гледане". Предните планове са силно скъсени и провокират зрителя да изживее опредметена реалност. Тя се превръща в интимно естетическо преживяване, радост за сетивата. Порцелановите фигури, цветните вази, кристалните съдове и свежите цветя, създават образи, наситени с искрящо богатство, светлина, блясък и младост. Пейзажите от района на Северното Черноморие, където природата предоставя на художника разнообразни хоризонти, обширни панорами и високо небе, са структурирани в правилни композиционни планове, формите са ясно организирани, а живописната материя е изградена посредством фини и прецизни мазки, които преливат в общите обеми на изобразените обекти. Водата и небето са предадени с равен тон, предаващи светлата, спокойна и ведра атмосфера на пейзажа. Художничката знае как да преобрази една тривиална гледка в картина с отморяваща красота. Художествените инвенции имат способността така да завладяват погледа на зрителя, че да го привикнат да търси идеала на художника. Посредством своето творчество Марина Русева приучава публиката да вижда "живописното" и в най-обикновените изгледи.

Символистичните композиции на Марина Русева препращат към метафизичните измерения на битието. Жената, олицетворение на Вселената, началото, живота и инстинктивните сили е изобразена като творец на видимия материален свят – небето, водите и звездите.

Най-новите произведения, датирани през настоящата година, представени в експозицията, са портрети на седем български царици – Анна Куманката, Анна Мария Арпад, Ирина Комнина, Мария Кантакузина Палеологина, Теодора, Анна-Неда и Сара-Теодора. Историческата достоверност на образите, облеклата и царските инсигнии са консултирани с проф. Пламен Павлов – историк, специалист по Средновековна история и проф. Николай Овчаров – археолог. Колекцията е създадени по инициатива на Александър Митушев. Рисуването на тези портрети е истинско творческо предизвикателство пред Марина Русева. Образите са изведени от застинилостта на официалния академичен исторически портрет. Силуетната линия при персонажите е раздвижена, позите и жестовете са разнообразни и фигурите намират свободно композиционно решение в пространството. В задните планове са изобразени български пейзажи. Авторката е търсила в образите да предаде не толкова царственост, достолепие и монументалност, колкото характера, одухотвореността и женската красота на българските царици.

 

За  изкуството на Марина Русева проф. Вячеслав Бабияк споделя: “Нейните картини приличат на снимки, но от друг жанр… Ако това са пейзажи, можете да стъпите в тях, като забравите за двуизмерността на платното и рисунката, това е част от живата действителност, затворена в рамка".

         

Марина Варенцова-Русева е родена през 1971 г. в Санкт Петербург. Завършила е Художествена гимназия в Новгород, а през 1995 г. се дипломира в катедра "Живопис" на Руския държавен педагогически университет "А. И. Херцен". От същата година живее и работи във Варна.

 

Представяла е изкуството си в 46 самостоятелни и  съвместни с художника Николай Русев изложби във Варна, София, Пловдив, Ню Йорк, Лондон, Берлин, Анкара, Будапеща. Участвала е в над 70 национални и международни пленери в България, Азия и Европа. Нейни произведения са публикувани в специализирани издания за изкуство във Великобритания, САЩ, България, Румъния, Германия, Хърватия, Сърбия, Унгария и Турция.

 

Награди:

"Арт Дарител 2015“ – награда на фондация "Св. Св. Константин и Елена“ – 2015;

Награда на "Cityhall“  – Мангалия, Румъния – 2013;

"В търсене на образ“ – Варна – 2007;

Носител на награда "Варна“ – 2014








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Реформи в БДЖ
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: