Изложба, посветена на Янош Хуняди, ще бъде открита в музея "Владислав Варненчик“

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
10:31 / 30.11.2016
1287
Изложба, посветена на Янош Хуняди, ще бъде открита в Парк-музея на бойната дружба 1444 г. "Владислав Варненчик" във Варна. Това съобщиха за "Фокус" от музея. 

Изложбата "560 години от смъртта на легендарния Янош Хуняди" ще бъде открита в 14.00 в Парк-музея, който е филиал на Националния военноисторически музей. Ще бъдат представени средновековни оръжия от фондовете на Регионален исторически музей - Варна, и Парк-музей на бойната дружба 1444 г., използвани в битката при Варна. Гостите ще имат възможност да се запознаят с най-известните паметници на трансилванския войвода Янош Хуняди, издигнати в Унгария, Словакия, Румъния и България.

Парк-музей "Владислав Варненчик" е мемориален комплекс, разположен в центъра на бойното поле, сред уникален парк на площ от 30 декара. Намира се в западната част на град Варна на мястото на полесражението от 10 ноември 1444 г., където за освобождението на Балканите и Югоизточна Европа загива полско-унгарският крал Владислав ІІІ Ягело. В музейната ни експозиция се намират единствените в страната рицарски доспехи от епохата. На територията на парка се намират две тракийски могили. В едната от тях има тракийска гробница от IV в. - III в. пр. Хр.

През 1935 г. над гробницата е изграден символичен мавзолей на загиналия тук 20-годишен крал Владислав, посмъртно наречен Варненчик.

През 1964 г., в чест на 520-та годишнина от битката при Варна е построена музейна сграда, в която е открита първата музейна експозиция.

През същата година е издигнат паметник на Янош Хуняди - главнокомандващ армията на крал Владислав, трансилвански войвода, регент на Унгария от 1446 г. до 1453 г.
Специална зала в музея е посветена на него.
От 1996 г. съществува зала, посветена на големия български лечител, общественик и духовен учител полк. Петър Димков, председател на строителния комитет на мавзолея на крал Владислав.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Няма да повярвате какво открадна жена от Варненско
Великденско яйце радва варненци в Морската градина
Варненски блогър сезира редица институции за схема за 250 млн. лв...
Община Варна обяви свободните места за първо класиране в детските...
На прага на летния сезон сериозен проблем тревожи бранша по морет...
Вход свободен и празнична програма на 6 май в Парк-музей "Владисл...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).