Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Изложба с дъх на море ще зарадва ценителите във Варна
Автор: Пламена Николова 17:30 / 31.05.2021Коментари (0)1124
©
В първия ден на юни една изложба с дъх на море ще зарадва ценителите във Варна, съобщи Нина Локмаджиева. Най-новите си работи, правени предимно през последната година, ще подредят в Зала "Ателие Георги Велчев“ на Художествения музей "Георги Велчев“ Калина Мавродиева и Юлий Таков. Младите софийските художници идват с колекция, вдъхновена от тема, която варненци ще приемат като жест към морския град – "Скок във вода“. В нея са събрани работи живопис, създадени с проницателно вглеждане в малките обекти или в преходните състояния на духа, които носят деликатния усет за същността на нещата и за отпечатъка им върху творческото въображение на един артист.

"Изложбата ни е вдъхновена от тези отрязъци от време в живота на човек, в които той се чувства истински свободен – споделя Калина Мавродиева. - Това, което вълнува и двама ни, е онова, което е привидно далеч, но в същото време е дълбоко в нас. Дава отражение на светогледа и дори по някакъв начин определя тънките граници на човешката чувствителност. Ние разглеждаме съзерцанието като акт, който разширява полето на личната свобода. А "Скок във вода“ е заглавие на една от картините, които ще представим в изложбата. Моите картини са от последните няколко години, в тях се опитвам да се докосна до порива на вятъра, тишината и силата на водата. За мен е важен процесът на работа, в който преживявам различните състояния на рисунките. Иска ми се работите, които представям в изложбата, да носят усещането за лекотата, която ни дава процесът на съзерцание.“

Сред работите на Калина Мавродиева са картини, рисувани с маслени бои върху хартия от циклите "Разходка с лодка“ и "Да можеш да летиш“, 2020, а Юлий Таков се вглежда в "Южно море“, неговата техника е маслени бои върху платно. "В последните ми работи от серията “Дългото пътешествие" – признава артистът, - в центъра на вниманието ми е художникът като сборен образ и представата за значимостта на неговите занимания. От една страна художникът е в обществото между себеподобните си и неговата уникалност е поставена под въпрос. От друга, самият той се мултиплицира до безкрай. Дългото пътешествие е за преживявания, които са много лични и аз нарочно исках да ги предам в малки акварели, които да въздействат като извадки. Във времето ще развивам тази тема.“

За двамата художници, които са заедно и в живота, проф. Станислав Памукчиев пише: "Тук и сега, преди или после, някъде другаде и винаги. В неопределеността, на границата между измеренията, е артистичното пътешествие на Калина и Юлий – тяхното пропътуване в задпределното, безграничното, неназовимото. Съвремието се занимава твърде много със себе си. Твърде много със сега и тук. Историческото време и пространство направиха видим света, разказаха го банално, цинично. Досадата от прагматиката на ситуативното хоризонтално живеене в настоящето породи копнежа, смелостта и решителността на пътешествениците в безпределното. Събуди страстният копнеж за някъде и винаги... За Калина и Юлий изкуството е тяхната духовна сватба. Живописта е техният начин за пътешествие, залутано през белите мъгли и сияния, гмуркане и пътуване в синята глъб. Непрогледността и безпределността облепват невидимото тяло на душата с мистика, с копнежа и любопитството към изначалния и трансцендентен хоризонт на спасение. Човеците на Юлий са обърнали гръб, достигнали са предел и врата към нещо друго – незнайно и притеглящо. Съзерцават някъде отвъд или някъде навътре, в очакване на събитие от друг порядък, от друго онтологично измерение. Избелелите пространства на Калина са били обитавани само от бели и невидими същества, преди да долетят самолетите. Съзерцанието в нещо толкова близко и толкова далечно е поетиката на бленуващата душа. А там всеки е сам. Доверчиви и смирени, застинали на прага, някъде преди безкрая, Калина и Юлий ни повеждат към места – чисти, прозрачни и светли, с надеждата и очакването за среща, среща някъде, някога и винаги – в тяхната Ноа Ноа. Завиждам на готовите да тръгнат с тях! Надалеч...“

Изложбата е отворена за посещения от 1 юни до 26 юни 2021 г. в Художествения музей "Георги Велчев“. Откриването е от 18:00 на 1 юни.

Калина Мавродиева е родена 1988 г. в град Троян, живее и работи в София. През 2014 г. завършва живопис в класа на проф. Андрей Даниел в Национална художествена академия в София, също там завършва и текстил. През 2011 г. специализира живопис в Академията за изящни изкуства Брера в Милано, Италия.

Работите ѝ се характеризират с минималистичен и концептуален подход. Темите, върху които работи, са провокирани от лични преживявания. Артистичният ѝ речник повдига вечни въпроси, докато формулира изцяло съвременно художествено послание. Подхожда към рисуването като редукционен процес, като отстранява или частично замъглява изходните изображения, за да ги надгради с нов смисъл. Калина развива разработена от самата нея техника с маслени бои върху хартия, която придава на работите ѝ пространственост, виталност и усещането за спомен от минало събитие.

Калина Мавродиева има редица самостоятелни и съвместни изложби: "Да можеш да летиш“ /съвместно с Юлий Таков/ в Художествена галерия "Илия Бешков“ Плевен 2021, Изложбени зали "Рафаел Михайлов“, Велико Търново 2020, галерия "Ракурси“ София 2019; Живопис и стъкло, галерия "Арте“, София 2020; Рисунки, Галерия "Нюанс“, София 2017; Живопис, Галерия "Нюанс“, София 2015; "Отчуждение“, Галерия U.P.A.R.K., Пловдив 2014; "body“, Галерия U.P.A.R.K., Пловдив 2012 и др.

Участвала е в множество национални, международни и кураторски изложби в Германия, Франция, Италия, Австрия, Русия, Грузия, Словакия и Румъния. Сред тях са: "Образ и подобие“, Музей за съвременно изкуство "Зураб Церетели“, Тбилиси, Грузия, 2019, Национална художествена галерия, София 2015; "Арт старт" Credo Bonum, София (куратори Весела Ножарова, Стефка Цанева, Даниела Радева) 2018: "Diversity of voices“, Музей за съвременно изкуство Есъл, Клостернойбург, Австрия 2015-2016: "Soft norm“, Artplay Gallery, Москва, Русия (куратори Евгения Кикодзе и Антонио Джеуза) 2015: "Внимание: прясна боя!“, Софийска градска художествена галерия (куратори Мария Василева, Даниела Радева, Владия Михайлова) 2015; Международна изложба Трансформ, Парламент на Румъния, Букурещ 2014 и др.

През 2020 г. Калина е номинирана за награда в Балканското квадринале на живописта "Митовете и легендите на моя народ“ в Стара Загора.

През 2015 г. получава "Награда на колекционерите“ от Музей за съвременно изкуство Есъл, Австрия в конкурса Essl art award cee 2015. През 2014 г .е номинирана за Награда за изкуство "Стоян Камбарев“. През същата година е номинирана и отличена в конкурса "Хартията в съвременното изкуство“.

Юлий Таков е роден през 1971 г. в София, където живее и работи. Завършва Националната художествена гимназия за сценични и екранни изкуства в Пловдив, 1991 г., и живопис в Частната художествена академия "Жул Паскин“, София в класа на проф. Николай Майсторов през 1995.

Работи на серии, като във всяка една от тях вниманието му е фокусирано върху различен проблем. Темите, които разработва, са за егото, невидимите граници, свободата и бариерите, които човек сам поставя пред себе си. Изложби: "Да можеш да летиш“ (съвместно с Калина Мавродиева), Художествена галерия "Илия Бешков“, Плевен, 2021; Изложбени зали "Рафаел Михайлов“, Велико Търново, 2020, галерия "Ракурси“, София, 2019; "Дългото пътешествие“, галерия Структура, 2020; "Ловни трофеи“, галерия "Ракурси“, София, 2017 и др.

Участва в групови, международни, национални и кураторски изложби на съвременно изкуство: "Образ и подобие“, Музей за съвременно изкуство "Зураб Церетели“, Тбилиси, Грузия, 2019, Национална художествена галерия, София 2015; "Проф. Николай Майсторов и ученици“, Национална художествена галерия "Квадрат 500“, София, 2018; "Внимание: прясна боя!“, Софийска градска художествена галерия, 2015; "Съвременно българско изкуство“, Музей Дзинтай, Пекин, Китай; "Съвременно българско изкуство“, Национална галерия за съвременно изкуство, Делхи, Индия, 2005 и др.

Номиниран е за Наградата за живопис в Национална изложба "Бургас и морето", градска галерия, Бургас, 2014. Носител е на Трета награда в Националната изложба конкурс на фондация "Св. Св. Кирил и Методий", 2004 и на Първа награда за живопис на СБХ на името на Ани Трингова.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Бюджет 2024
Задържаха журналиста Димитър Стоянов
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: