Изложба сценични плакати ще бъде експонирана на оградата на Градската художествена галерия

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
10:31 / 30.06.2021
1118
Мотото е игра на думи с известната фраза на Луи ХІV "Държавата – това съм аз" и със знаменития монолог на Меланхолика Жак от пиесата на Шекспир "Както ви се харесва“: Целият свят е сцена и всички ние сме актьори на нея - влизаме, излизаме и за своето време всеки от нас играе различни роли....

Всеки спектакъл има автори, актьори и зрители.

Какви сме ние – създатели, участници, изпълнители или наблюдатели ?

Каква е ежедневната ни игра; каква е сцената, на която се развива действието и

какъв е театърът, в който протича животът ни?

Въпросите, провокирани от темата са много, а отговорите – още повече и различни.

Инициативата започна през 2000-та година с инсталация-пърформънс на сцената на зала №1 на НДК, където всички дотогавашни членове на селекционното жури представиха свои визуални и сценични коментари по темата. През 2009 г. организирахме едноименна международна плакатна акция, в която след лични покана се включиха автори от 23 страни. Плакатите включихме в няколко изложби и в 6-тото Триенале през 2010 г., в което "Театърът – това съм аз“  беше специален раздел. Така серията продължи да се разраства.

Днес през 2021 година се връщаме към темата с нови попълнения в колекцията – дело на актуални съвременни български плакатисти и с радост представяме избрана част пред участниците и публиката на Международния театрален фестивал Варненско лято както и на всички граждани и гости на Варна, които ще видят изложбата върху оградата на Градската художествена галерия "Борис Георгиев" от 1 до 15 юли.

Събитието е част от едногодишната програма ОБРАЗ И ПОДОБИЕ, чиято цел е да върне качествения и стойностен плакат в градската среда - начинание, което Триеналето осъществява с подкрепата на Национален фонд "Култура“.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Внимание! Голям клон падна и затвори важен булевард във Варна
Ето кога пускат фонтаните във Варна
Кметът на Варна кани партии и коалиции. Вижте защо
Зам.-кмет на Варна разреши затлачен от години казус
Няма да повярвате какво открадна жена от Варненско
Великденско яйце радва варненци в Морската градина


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).