Изложба ще ни пренесе в кабинета на Панчо Владигеров

Автор: Пламена Николова
Коментари (0)
16:06 / 12.07.2019
1462
Изложбата "Снимки и спомени от кабинета на Владигеров", посветена на 120-годишнината на великия български композитор, припомня мигове от живота и творческата му работа. Документалните свидетелства от творческия процес на Панчо Владигеров ще застанат пред погледите на варненската публика на 13 юли от 18 ч. във фоайетата на Фестивалния и конгресен център. 

Експозицията е посветена на 120-годишнината на знаменития творец и представлява опит за приближаване до света на Владигеров, до атмосферата в неговия дом на улица "Якубица" в столичния  квартал "Лозенец". Тя е продължение на разказа за човека и твореца. Снимките в работния кабинет на композитора и спомените на неговите ученици, интерпретатори, колеги и приятели разказват за къщата на "Якубица“ като дом и храм едновременно. Разкриват не само образа на гениалния композитор, но и на строгия учител и обаятелния, топъл човек. "Поразяващ е фактът, че за него всички си спомнят с любов – споделя Надя Сотирова, директор на къщата музей "Панчо Владигеров“. - И този спомен е все така жив, независимо от изминалото време. С тази изложба искаме да предадем нашето усещане за това, което споделя и проф. Милчо Левиев, че  Владигеров не е спомен, а действителност. Той просто е“. 

Таблата разказват за моменти от творческия процес на композитора, за срещите му в кабинета и извън него, за мащаба на неговата дейност и размах. Текстовата част на изложбата се основава на известни афористични изрази на Владигеров и на споделени мисли на учениците му за незабравимия Маестро. Представителните снимки от кабинета се допълват с фотографии от семейните албуми - уловени мигове, близък поглед към ежедневието в дома. 

Изложбата е реализирана с финансовата подкрепа на Министерство на културата. Авторският екип, който стои зад нейната организация, са Надя Сотирова и Светлана Авдала – концепция, и Ивелина Велинова – художествено оформление. 

Час след откриването на изложбата започва концертът на Софийската филхармония под палката на маестро Найден Тодоров, който също е с посвещение на 120-годишнината на Владигеров. Ще прозвучи Владигеровата "Еврейска поема“ оп. 48., а своята премиера ще има специално създаденото за повода произведение "Токата“ на ученика на Маестрото - проф. Милко Коларов. Солист в концерта на софийските филхармоници ще бъде австрийският виртуоз Юлиан Рахлин, който ще изпълни Концерт на Шостакович.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Съдия Славов пред варненски ученици: Образованието дава допълните...
Варненци се наредиха за върбови клонки в най-старата църква в мор...
Катастрофа в центъра на Варна
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).