Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Изложба ще ни пренесе в кабинета на Панчо Владигеров
Автор: Пламена Николова 16:06 / 12.07.2019Коментари (0)1443
©
Изложбата "Снимки и спомени от кабинета на Владигеров", посветена на 120-годишнината на великия български композитор, припомня мигове от живота и творческата му работа. Документалните свидетелства от творческия процес на Панчо Владигеров ще застанат пред погледите на варненската публика на 13 юли от 18 ч. във фоайетата на Фестивалния и конгресен център. 

Експозицията е посветена на 120-годишнината на знаменития творец и представлява опит за приближаване до света на Владигеров, до атмосферата в неговия дом на улица "Якубица" в столичния  квартал "Лозенец". Тя е продължение на разказа за човека и твореца. Снимките в работния кабинет на композитора и спомените на неговите ученици, интерпретатори, колеги и приятели разказват за къщата на "Якубица“ като дом и храм едновременно. Разкриват не само образа на гениалния композитор, но и на строгия учител и обаятелния, топъл човек. "Поразяващ е фактът, че за него всички си спомнят с любов – споделя Надя Сотирова, директор на къщата музей "Панчо Владигеров“. - И този спомен е все така жив, независимо от изминалото време. С тази изложба искаме да предадем нашето усещане за това, което споделя и проф. Милчо Левиев, че  Владигеров не е спомен, а действителност. Той просто е“. 

Таблата разказват за моменти от творческия процес на композитора, за срещите му в кабинета и извън него, за мащаба на неговата дейност и размах. Текстовата част на изложбата се основава на известни афористични изрази на Владигеров и на споделени мисли на учениците му за незабравимия Маестро. Представителните снимки от кабинета се допълват с фотографии от семейните албуми - уловени мигове, близък поглед към ежедневието в дома. 

Изложбата е реализирана с финансовата подкрепа на Министерство на културата. Авторският екип, който стои зад нейната организация, са Надя Сотирова и Светлана Авдала – концепция, и Ивелина Велинова – художествено оформление. 

Час след откриването на изложбата започва концертът на Софийската филхармония под палката на маестро Найден Тодоров, който също е с посвещение на 120-годишнината на Владигеров. Ще прозвучи Владигеровата "Еврейска поема“ оп. 48., а своята премиера ще има специално създаденото за повода произведение "Токата“ на ученика на Маестрото - проф. Милко Коларов. Солист в концерта на софийските филхармоници ще бъде австрийският виртуоз Юлиан Рахлин, който ще изпълни Концерт на Шостакович.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: